Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

FPÖ wil joden die koosjer vlees eten registreren

  •  
18-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
8185821041_7af9ba9dc4_z
De Oostenrijkse, extreemrechtse regeringspartij FPÖ, is voor de zoveelste keer in opspraak gekomen wegens antisemitische uitlatingen. De lokale FPÖ-politicus Gottfried Waldhäusl heeft namelijk het plan opgevat, om de verstrekking van koosjer vlees te beperken tot vergunninghouders die zich als praktiserend Jood hebben laten registreren. Zogenaamd uit het oogpunt van dierenwelzijn. Dat meldt de Wiener Zeitung. Het artikel zegt niets over of het plan van Waldhäus ook voor halal-vlees geldt.
Oskar Deutsch, voorzitter van de Joodse Gemeenschap in Wenen, waarschuwde dat het plan in de praktijk zou leiden tot een registratiesysteem van Joden, “een soort omgekeerde Ariernachweis ” zoals gold tijdens de anti-Joodse rassenwetten in Nazi-Duitsland en later ook Oostenrijk.
Klaus Schneeberger, lokaal vertegenwoordiger van coalitiepartner ÖVP van de Oostenrijkse kanselier Sebastian Kurz, haaste zich om op de publieke zender ORF duidelijk te maken dat het plan niet zal worden uitgevoerd:
"Natuurlijk zal niemand zich hoeven registreren om koosjer vlees te kunnen kopen. Zoiets gaat echt niet gebeuren."
Dat de antisemitische proefballon van de FPÖ niet opgaat, maakt het niet minder zorgwekkend dat een vertegenwoordiger van een Oostenrijkse regeringspartij – die in 1955 werd opgericht voor en door ex-nazi’s – zich vrij voelt om anno 2018 dergelijke plannen te opperen.
Cc-foto: Sam Litvin
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.