Tot €500 korting op je nieuwe telefoon tijdens de Slimme keuze-weken

Opfriscursus: Hoe werkt roaming (op vakantie) ook alweer?

Michel van 't Klaphek
28 juni 2020, 12:57
4 min leestijd
Opfriscursus: Hoe werkt roaming (op vakantie) ook alweer?

Op vakantie bellen, sms’en en internetten is sinds 2017 een stuk goedkoper geworden dankzij de afschaffing van roamingkosten. Wat is roaming ook alweer, en waar moet je opletten? Deze opfriscursus praat je snel en makkelijk bij.

Lees verder na de advertentie.

Opfriscursus: een simpele uitleg over roaming

Vroeger kostte het een vermogen om vanaf de Spaanse camping naar Nederland te bellen, maar die tijden zijn voorbij. In 2017 werden de roamingkosten afgeschaft en daardoor hoef je binnen de Europese Unie (EU) niet extra te betalen voor bellen, internetten en sms’en.

Blijf je binnen de EU, dan werkt je telefoon dus precies hetzelfde als in Nederland. Zolang je binnen de bundel blijft is er niets aan de hand en loop je niet tegen onverwachte kosten aan.

Roaming is echter een technische aangelegenheid en er zitten wat addertjes onder het gras. Deze nemen we in dit artikel met je door.

Wat is roaming

Wat is roaming?

Maar, wat is roaming eigenlijk? Letterlijk vertaald staat het voor “rondzwerven” maar in de context van telefoons gaat het vooral over zendmasten.

Zodra jij de Nederlandse grens oversteekt maakt je telefoon contact met een zendmast van een lokale *buitenlandse) provider. Deze zendmast stuurt berichten en telefoontjes door naar een Nederlandse mast, waarna de WhatsApp of oproep op de telefoon van je vriend(in), familie of kennis wordt afgeleverd.

Voor niets gaat de zon op en tot 2017 legde de provider de rekening hiervoor bij jij neer. De EU-regels hebben hier een einde aan gemaakt.

Ben je in België, Frankrijk of Spanje, dan gebruik je je telefoon op precies dezelfde manier als in Nederland.

De addertjes onder het gras

Zoals gezegd mogen Nederlandse providers geen roamingkosten rekenen voor gebruik in de Europese Unie. Ga je op reis buiten de EU? Dan krijg je wél met roamingkosten te maken. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer je naar de Verenigde Staten gaat.

Ga je op vakantie naar een Europees land dat niet in de EU zit, zoals Noorwegen of Zwitserland? Controleer dan bij jouw provider of je roamingkosten moet betalen. Bij KPN betaal je in Zwitserland bijvoorbeeld geen roamingkosten, maar bij T-Mobile wel.

Het Verenigd Koninkrijk zit sinds de Brexit niet officieel meer in de EU, maar gelukkig is er qua roaming weinig veranderd. In Engeland, Groot-Brittannië, Noord-Ierland, Schotland en Wales heb je dus niet met roamingkosten te maken.

Wat is roaming

Roamingkosten in Nederland betalen

De zaken staan er heel anders voor wanneer je de warme kant van het Koninkrijk der Nederlanden bezoekt. In Aruba, Curacao en Sint Maarten moet je namelijk ‘gewoon’ betalen voor roaming. De kosten hiervoor verschillen per provider. Hetzelfde geldt voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba.

Ook op zee moet je uitkijken qua telefoongebruik. Wie bijvoorbeeld op cruisevakantie gaat of de boot naar het Verenigd Koninkrijk pakt bevindt zich (waarschijnlijk) op internationale wateren. Op dat moment maakt je telefoon geen verbinding met een lokale zendmast, maar met een satelliet.

Je betaalt dan het maritiem tarief en dat kan flink in de papieren lopen. Een paar mb aan internet kost je bijvoorbeeld al enkele euro’s. Extra nadelig is dat er geen maximumprijzen voor roaming via satellieten is. Met andere woorden: de rekening kan gigantisch hoog uitvallen.

Reis je naar een plek waar je wél roamingkosten moet betalen? Kijk dan of jouw provider eventueel speciale buitenlandbundels aanbiedt. Deze bundels activeer je meestal per dag en zorgen ervoor dat je relatief goedkoop kunt internetten en bellen. Eventueel kun je ook op bestemming een simkaartje kopen en profiteren van de (waarschijnlijk gunstigere) tarieven voor telefonie.

‘Onbeperkt’ internet: niet helemaal onbeperkt

Heel veel mensen hebben een telefoonabonnement moet onbeperkt mobiel internet. Hebben we het over roaming, dan is er niet langer sprake van een onbeperkt pakket, maar wordt er gewerkt op basis van ‘fair use’.

Dit houdt in dat je in het buitenlang geen onbeperkte bundel hebt, maar wel een ‘grote bundel’. De exacte grootte hangt af van je contract, maar als vuistregel kun je aanhouden dat het tenminste het dubbele moet zijn van het maandbedrag (exclusief btw) dat je nu betaalt gedeeld door de maximale groothandelsprijs voor 1 gigabyte (GB) internet (à 3 euro).

Rekenvoorbeeld: Betaal je 35 euro voor een telefoonabonnement met onbeperkt internet? Dan kun je buiten Nederland minstens 23,33 GB internet verbruiken (35 / 3 X 2). Het verschilt per provider hoe strikt dit in de gaten wordt gehouden.

Providers werken met fair use-policies om misbruik te voorkomen. Anders zou je als Nederlander bijvoorbeeld een buitenlands telefoonabonnement kunnen afsluiten en vervolgens altijd roamen.

Er is overigens wel een uitzondering voor grenswerkers. Wie in land A woont en in land B werkt, mag kiezen in welk land hij of zij een telefoonabonnement afsluit.

Roaming uitzetten

Wil je het zekere voor het onzekere nemen en roaming helemaal uitzetten? Dat kan:

  1. Pak je Android-telefoon erbij en ga naar de Instellingen-app;

  2. Tik op ‘Wifi en netwerk’ en selecteer ‘Sim & netwerk’;

  3. Verschuif de schakelaar bij ‘Roaming’ zodat het vakje grijs kleurt.

De specifieke aanwijzingen verschillen per Android-telefoon, maar in grote lijnen komt het op bovenstaande stappen neer. Je moet er in ieder geval voor zorgen dat je bij de netwerkinstellingen van het toestel terechtkomt. Daar kom je honderd procent iets tegen dat over roaming gaat.

Je leest een artikel dat eerder op onze website is verschenen. We hebben de informatie bijgewerkt en het artikel opnieuw gepubliceerd.

Heeft dit artikel je geholpen?
Reageer

Lezersreacties

Deel je kennis of stel een vraag. Dat kan anoniem of met een Disqus account.

Het laatste nieuws, tips en meer Android in je inbox

Menu