Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Armoede dreigt voor duizenden jonggehandicapten

  •  
16-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
6160097729_0a000ca72d_b
Armoede bedreigt duizenden jonggehandicapten. Per 1 januari werd een deel van de Wajongers gekort op het het minimumloon, omdat ze volgens de overheid gedeeltelijk arbeidsgeschikt zijn. Er bestaan toeslagen om te voorkomen dat deze jongeren onder het sociaal minimum uitkomen, maar velen van hen blijken die toeslag nog niet te hebben aangevraagd. Van de 30.000 verwachte aanvragen heeft het UWV er nog maar een paar duizend ontvangen. De NOS schrijft:
"Er kunnen twee dingen aan de hand zijn”, denkt Jan-Jaap de Haan, directeur van Cedris, de koepelorganisatie van sociale werkplaatsen. “Of er is niet goed ingeschat hoeveel jongeren recht hebben op de toeslag. Het kan ook dat veel jongeren denken dat ze er geen recht op hebben, of dat de aanvraag te complex is voor ze. Dat is volgens hem een slecht teken voor de loondispensatie die het kabinet wil invoeren. Via die regeling zouden arbeidsgehandicapten, onder wie ook Wajongers, minder dan het minimumloon van hun werkgever ontvangen. De aanvulling op hun loon moeten ze straks dan zelf via de gemeente aanvragen. “Dit bevestigt dat je het voor deze groep niet heel ingewikkeld moet maken, dan komen ze er niet meer uit.”"
De Wet arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor jonggehandicapten is van toepassing op iedereen die vanaf jonge leeftijd een ziekte of handicap heeft. Per 1 januari krijgen arbeidsgehandicapten die volgens de overheid zouden kunnen werken maar geen baan hebben nog maar 70 procent van het minimumloon, in plaats van 75 procent.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.