Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Koektrommel dicht voor Donald Trump

  •  
17-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
43189277821_fba8f1e824_o

© cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Voor gemankeerde mensen als Trump is het nu eenmaal nooit genoeg. Hoe meer je hem geeft, hoe meer hij zal blijven schreeuwen om nog meer
‘Trump heeft een punt’. Ik kan dat zinnetje niet meer horen uit de monden van onze leiders en opiniemakers. Vooral niet als het gaat over de NAVO-begroting.
Mark Rutte kan beter iets twitteren in de trant van: ‘Dear Donald, ik ben het zat om tegen die hoge GORILLARUG van je aan te moeten kijken, om nog maar te zwijgen van die VARKENSKOP en alle anti-intellectuele BULLSHIT die er onophoudelijk uitstroomt’. Dan zit onze MP volgende week weer op de thee in het Witte Huis, en hebben ze samen de grootste schik. Zo is het bij Kim Jong-un toch ook gegaan? Die noemde The Donald ‘gestoord’ en ‘seniel’. Je moet mensen aanspreken in hun eigen taal. Dat is een teken van respect, vind ik.
Trump heeft trouwens helemaal geen punt. Amerika is na het winnen van de Tweede Wereldoorlog het machtigste land ter wereld, en om dat te blijven hebben ze overal militaire bases nodig. Dat kost geld; als ze zich dat niet meer kunnen veroorloven, nemen de Chinezen gewoon de macht over. Zo is de loop der dingen, het is oog om oog, banaal, en alles valt omhoog – citeer ik de Utrechtse dichter Ingmar Heytze.
Hooguit kun je zeggen dat Europa beter af is in een wereld onder Amerikaanse heerschappij, hoewel je je dat zo langzamerhand af kunt vragen. Een president van een democratisch land moet zijn burgers de veiligheid bieden om hun eigen keuze te maken. Trump doet het tegenovergestelde: hij hitst mensen op, tegen de media bijvoorbeeld. Op die manier sloopt hij de randvoorwaarden voor democratie.
Voor gemankeerde mensen als Trump is het nu eenmaal nooit genoeg. Hoe meer je hem geeft, hoe meer hij zal blijven schreeuwen om nog meer. Straks een tweede termijn, en daarna moet papa’s prinsesje Ivanka president worden, om te worden opgevolgd door een andere telg uit het roemruchte Trump-geslacht. Net zolang tot ‘White House’ in de volksmond is omgedoopt tot ‘Trump House’.
De koektrommel moet dicht voor deze grote kleuter. Er kan hem niet vaak genoeg ‘NEE!’ verkocht worden. En dan niet één keer met een schalkse glimlach en de beentjes charmant over elkaar, zoals Rutte laatst deed, maar tot vermoeiens toe en met de grimas van een bullebak. We hebben een goedmoedige bullebak (M/V) nodig in het Torentje.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.