DE WERELD NU

Oostenrijk stelt voor te stoppen met Turkije

Turkije

“Oostenrijk stelt voor te stoppen met Turkije”. Als je het zo leest is het niet meer dan logisch, gezien de ontwikkelingen in het land. Maar de Oostenrijkse bondskanselier Kurz gooit hiermee de knuppel in een hoenderhok dat nog nooit eerder zelfs maar een strobreed in de weg werd gelegd.

De instemming van nieuwsbron Elsevier drupt er van af:

De Oostenrijkse premier Sebastian Kurz wil het toetredingsproces van Turkije tot de Europese Unie direct een halt toeroepen. Volgens Kurz hebben verdere gesprekken over toetreding geen enkele zin. ‘Turkije heeft zich de afgelopen jaren voortdurend verwijderd van Europa en de Europese waarden.’

En natuurlijk is dit een terechte constatering. Zelfs in Turkije lijkt men dit al enige tijd te denken, waarbij vooral werd geaarzeld over het tijdstip en wat het kosten zou. Wamt Turkije is dankzij die onderhandelingen ook begunstigde van de Europese structuurfondsen – de vetpotten waarmee al eerder zoveel Oost-Europese landen de EU werden binnengesleept.

Die aarzeling zal nu ook in Brussel worden gevoeld, zodat u er van uit kunt gaan dat deze an sich gezonde gedachte veel weerstand op zal roepen. Ook bij landen als Duitsland, Nederland en Frankrijk, waar zich grote Turkse minderheden bevinden. Men vreest er de lange arm van Erdogan.

Die vrees voor de Turkse reactie wordt nog versterkt door het programma van Oostenrijk als halfjaarlijks EU-voorzitter.

De Oostenrijkse premier heeft de inperking van de migratiestroom hoog op de agenda staan, laat hij weten. Kurz wil geen extra migranten opnemen.

Volgens Kurz is er binnen de Europese Raad in toenemende mate consensus over dit vraagstuk: ‘We juichen toe dat een groeiend aantal lidstaten het eens lijkt over de versterking van de Europese buitengrens, dat zij grensagentschap Frontex een hogere begroting en een groter mandaat willen geven, en de samenwerking willen aangaan met andere landen.’

En als Frontex doen gaat waarvoor het ooit in het leven werd geroepen – het bewaken van de buitengrenzen van de EU – dan komt er steeds minder behoefte de Turkse migratiedeal in stand te houden. Turkije toucheert dankzij die deal circa 3 miljard euro jaarlijks, en dat is exclusief extra voordeeltjes die tegelijkertijd werden afgesproken. Het opzeggen van die deal is lang een chantagemiddel van Erdogan geweest, maar dat kan zich nu tegen hem keren als de EU plotsklaps een rechte rug ontwikkelt. Wie weet leert het paard inderdaad zingen.

Ondertussen ontwikkelt Kurz zich tot de morele voorganger van Europa. Die de EU een moraal biedt gebaseerd op identiteit, niet op warrige visioenen van gelijkheid en broederschap die al tijdens de Franse revolutie hun einde beleefden.

 

10 reacties

  1. max schreef:

    Kurz is top!
    Wij hebben een geschiedenisleraar, die niet verder komt dan de implementatie van de apocalypse 1 ruiter is een neger, 1 ruiter een moslim, 1 ruiter een teruggekeerde Isisstrijder en Elatik kan deze hel completeren..

  2. Cool Pete schreef:

    P.M. Sebastian Kurz is een geweldig goede politicus.
    Karakter, de juiste opvattingen en doorzettings-vermogen.
    Hadden wij maar een politiek leider als een Kurz, Orban, Trump.

    Natuurlijk mag de islamo-fascistische, agressieve diktatuur van Erdogan,
    NOOIT bij die “EU”.
    En het had al lang, UIT de Nato gegooid moeten zijn.

  3. Carthago schreef:

    Hadden wij gvd maar een Kurz.

  4. Teunis schreef:

    Op het feestje van Erdogan waren maar 2 landen vertegenwoordigd: Hongarije (Aziatisch broedervolk) en Bulgarije (buren). De rest liet het afweten. Dat zegt genoeg.

  5. Juanito schreef:

    En verder wacht ik nog op Constantinopel onder Grieks bestuur en de grijze wolven aan de andere kant van de Bosporus.

  6. Claude de Wit schreef:

    @Max

    Ik begreep dat we over de iconografische achtergronden van de Ruiters van de Apocalyps binnenkort een stuk van Juvenalis krijgen. Stay tuned.

    CLaude

  7. Carthago schreef:

    @juanito.Met een beetje mazzel varen de russen daar dagelijks heen en weer.

  8. aytac schreef:

    Wat weten jullie over turkije alleen wat het nos zegt. En geloof je ook echt wat de nos zegt ook klopt. Als Erdogan zo slecht was dan was hij niet opnieuw herkozen. Ten tweede nato mag oproten uit turkije wij maken als zelf wij hebben bondschap met rusland dat is al een nato. Ten derde waar was europa toen turkije met coup aanval was aangevallen. O nog iets wat zou jullie minster waar jullie zo trots op zijn dus meneertje rutten doen als nederland zou worden aangevallen voor een coup aanval. Dat bedoel ik dus ook hwt zelfde of nog erger helemaal niks Ten vierde als ik erdogan was zou ik alle imigraten de deur opengooien en zeggen tegen europa lik mij reet zoek het uit. En turkije is de enigste land die jullie europa verbind met azie dus als je door mij land reist met wat dan ook ga je betalen zo niet neer halen die handel.

  9. Hannibal schreef:

    @Aytac

    Ik lees ook geregeld de Daily Sabah en Hürriyet, dus je kunt mij niet beschuldigen van onwetendheid over Turkije. Als je in oudere stukken over Turkije kijkt vind je daar ook links naartoe.

    Verder bent u een beetje opgewonden, denk om uw hart.

  10. hendrik hempenius schreef:

    aytac, wat een buitengewoon stupide reactie, maar goed is voor uw rekening, ik stel voor dat u uw NLse uitkering stopzet en fijn naar turkije terugkeerd, oja vergeet niet uw hele familie mee te nemen.