Direct naar artikelinhoud
Commentaar

Verbijsterend hoe Trump het internationale podium gebruikt om partijpolitieke spelletjes te spelen

Melania Trump, Vladimir Poetin en Donald Trump poseren met een voetbal in Helsinki.Beeld REUTERS

Het blijft een ongekende ervaring om Donald Trump aan het werk te zien op het internationale toneel, en de afgelopen week was daarop wederom geen uitzondering. 

Na eerst enkele dagen gespendeerd te hebben aan het beledigen en schofferen van zijn Navo-bondgenoten tijdens een top in Brussel, trof de Amerikaanse president gisteren zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Ook dat leverde bizarre taferelen op.

Waar Trump eerder dus uitgebreid de tijd nam om zijn westerse vrienden eens flink de waarheid te vertellen over vermeende oneerlijke handelspraktijken en gemarchandeer met hun militaire bijdrage aan de Navo, zo mak zat hij gisteren naast Poetin. Voorafgaand aan hun één-op-één-ontmoeting had Trump getwitterd dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Rusland nog nooit zo slecht was geweest, en dat dat kwam door stompzinnigheid van Amerika (lees: voorganger Barack Obama). Geen woord over de werkelijke oorzaken van die verslechterde relatie, zoals de Russische annexatie van de Krim, de Russische steun aan separatistische milities in Oost-Oekraïne, of de vermoedelijk door Moskou georkestreerde vergiftiging van ex-spion Sergej Skripal en diens dochter op Brits grondgebied.

Hollere woorden hebben we zelden uit de mond van een Amerikaanse president gehoord

Verkiezingen

Of, om nog maar eens een dwarsstraat te noemen, de door het voltallige Amerikaanse inlichtingenapparaat vastgestelde Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Afgelopen vrijdag openbaarde speciaal aanklager Robert Mueller in die zaak een lijst met twaalf Russische geheim agenten die betrokken zouden zijn bij die inmenging - daarmee een link leggend met het Kremlin.

Maar toen Trump gisteren werd gevraagd wie hij geloofde in deze kwestie: zijn eigen inlichtingendiensten of Vladimir Poetin, wilde hij geen antwoord geven. In plaats daarvan begon Trump, met Poetin naast zich, af te geven op het onderzoek van Mueller, volgens hem een ‘heksenjacht’.

Het is verbijsterend om te zien hoe Trump het internationale podium gebruikt om partijpolitieke spelletjes te spelen, en daarbij Poetin als een soort getuige oproept. Het is sowieso moeilijk om je aan de indruk te onttrekken dat alles wat Trump internationaal doet vooral gericht is op zijn eigen achterban in de VS en de aanstaande Congresverkiezingen in november.

Om het gebrek aan concrete resultaten tijdens de top te verhullen, gebruikte Trump na afloop deze woorden: “Ik riskeer liever politiek verlies voor vrede, dan dat ik vrede riskeer voor politieke winst.” Hollere woorden hebben we zelden uit de mond van een Amerikaanse president gehoord.

Het commentaar is de mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees alle commentaren terug via Trouw.nl/commentaar

Lees ook: Trump schurkt tegen Poetin aan

Geen woord van kritiek maandag van de Amerikaanse president op zijn Russische collega. Wél bruuskeerde hij zijn eigen inlichtingendiensten. Alom verbijstering in Washington.