RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Nul procent kans dat het volgende week 40 graden wordt

De kans dat volgende week de 40 graden wordt aangetikt, is helemaal verdwenen. Nieuwe weermodellen laten zien dat zulke hoge temperaturen niet zullen worden gehaald.

Gisteren toonde een van de vele modellen waarmee meteorologen werken aan dat er 1 procent kans was dat de temperatuur zou oplopen tot 40 graden.

Landelijke hittegolf

Dat zou een warmterecord voor Nederland hebben betekend. Maar dat gaat niet gebeuren, zegt Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp. Hij acht de kans dat het volgende week 40 graden wordt op 0 procent.

Middendorp tempert ook de verwachtingen over een landelijke hittegolf. De kans dat die er volgende week komt, is volgens de modellen gezakt tot 20 à 30 procent, terwijl eerder deze week nog sprake was van 30 tot 40 procent. 

Hittegolf in Noord-Limburg

In bepaalde regio's kan die hittegolf er wel komen. Vooral in Noord-Limburg en in in het zuiden van Brabant is het al dagen erg warm. Een hittegolf houdt in dat het vijf dagen achter elkaar warmer is dan 25 graden, en drie dagen warmer dan 30 graden.

In Noord-Limburg zou dat vandaag kunnen gebeuren, maar het spant erom, zegt Middendorp. Mocht het vandaag niet lukken, dan lijkt donderdag de dag waarop het wel kan.

Dagenlang heet: zo ontstaat een hittegolf

De komende decennia zullen we er vaker mee te maken krijgen: hittegolven. Wanneer spreek je van een hittegolf? Jennifer Faber van Buienradar legt uit.