RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Op vakantie in het buitenland? 'Let goed op kindersekstoerisme'

Beeld © Terre des Hommes

Ben je op reis en zie je een toerist met een lokaal kind samen aan het hotelontbijt? Houdt het in de gaten, want het zou kindersekstoerisme kunnen zijn. "Daders zijn niet alleen mannen van middelbare leeftijd", zegt Celine Verheijen van Defence for Children.

Verschillende hulporganisaties en het ministerie van Veiligheid en Justitie wil met de campagne 'Don't look away' opnieuw aandacht vragen voor kindersekstoerisme. Ze roepen vakantiegangers op om melding te maken van verdachte situaties op hun vakantieadres. 

Meldingen

"We willen dat iedereen zijn ogen open houdt en mensen meldingen maken", zegt Celine Verheijen van Defence for Children. Een melding doen kan via meldkindersekstoerisme.nl

Melden kan op verschillende manieren, anoniem of niet.  "Je kunt bijvoorbeeld ook foto's uploaden, maar denk wel om je veiligheid. Neem bijvoorbeeld een selfie met een dader op de achtergrond", zegt Verheijen.

Daders

Er zijn veel verschillende soorten daders, weet Verheijen. "Het zijn niet alleen toeristen die op reis gaan voor seks met kinderen. Het kunnen ook zakenreizigers of expats zijn."

Sinds 2015 zijn honderd serieuze meldingen van kindersekstoerisme gedaan. "Als we campagne voeren, stijgt het aantal meldingen." Meldingen worden doorgestuurd naar de politie. Als er niet voldoende informatie is, proberen de hulporganisaties om zelf meer informatie te verzamelen voor ze de tip naar de politie sturen.

Mensen voelen een drempel om een melding te maken, omdat ze bang zijn dat ze een valse melding maken, weet Verheijen. Haar advies? Gewoon melden, dan onderzoeken professionals of het inderdaad een verdachte situatie is. 

Rechercheteam komt handen tekort voor meldingen kindermisbruik

Het rechercheteam dat kinderporno opspoort moet jaarlijks duizenden meldingen laten liggen, omdat ze te weinig capaciteit hebben.

Meer op rtlnieuws.nl: