RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Groot feest in Parijs én in Zagreb na WK-finale: 'On est les champions!'

Voetbalfans vieren feest op de Champs-Elysees in Parijs. Beeld © AFP

In Parijs is een volksfeest losgebarsten na het winnen van de WK-finale. Ook elders in het land gingen miljoenen Fransen de straat om te vieren dat hun land de beste is. Opvallend genoeg ook feest in Kroatië, de verliezend finalist. "Zó vier je dus een tweede plek op een WK."

In Parijs stroomden na de wedstrijd massa's mensen naar de Champs-Élysées om de boulevard om te toveren tot een lange strook van Franse vlaggen.

Miniatuurvoorbeeld


Franse voetbalfans beklimmen het monument op de Place de la Republique in Parijs (Foto: AFP)

Fans schreeuwden van vreugde, staken vuurwerk af en overal was 'On est les champions!' (We are the champions!) te horen.

ZIE OOK: Frankrijk wint spectaculaire WK-finale tegen Kroatië met 4-2

De politie had het gebied rond de boulevard tijdens de wedstrijd afgesloten voor auto's. In Parijs werd de finale door zo’n 90.000 mensen bekeken op grote schermen bij de Eiffeltoren.

Groot feest in Parijs:

Een enorme mensenmassa bij de Eiffeltoren in Parijs.

De spelers van het Franse nationale elftal lieten vooral via sociale media zien hoe blij ze waren met de overwinning, zoals verdediger Benjamin Mendy met president Emmanuel Macron:

Ousmane Dembélé deelde dit filmpje uit de kleedkamer via Instagram:

Zagreb

In de Kroatische hoofdstad Zagreb keken zo’n 100.000 voetballiefhebbers op grote schermen naar de finale. Ondanks het verlies ontstond daar ook een groot feest.

"Tijdens de wedstrijd was er wel teleurstelling toen bleek dat Frankrijk de finale zou gaan winnen", zegt verslaggever Eelco Hiltermann. "De sfeer was gelaten, mensen waren chagrijnig - een beetje wat je verwacht natuurlijk. Maar na de wedstrijd was er applaus en vuurwerk. Mensen begonnen te zingen en dat is sindsdien niet meer opgehouden."

Spectaculaire wedstrijd

Kroatië verloor de finale met 4-2 van Frankrijk. Het was een spectaculaire wedstrijd met een eigen goal, een penalty, een keepersblunder en dus veel doelpunten.

"Het is bizar, iedereen is hartstikke blij", zegt verslaggever Eelco Hiltermann in Zagreb. "Zó vier je dus een tweede plek op een WK", zegt hij.

De grootste tabloid van Kroatië, 24sata, kopte: "Slechts zilver, maar met een gouden gloed. Jullie zijn de kampioenen voor ons."

Meer op rtlnieuws.nl: