Direct naar artikelinhoud

Invallen in Chileense aartsbisdommen om misbruik

De Chileense regionaal aanklager Emiliano Arias staat de pers te woord bij het aartsbischoppelijk paleis in de Chileense hoofdstad Santiago. Hij gaf uitleg over de arrestatie - afgelopen donderdag - van de voormalige kanselier van de zetel, Oscar Munoz Toledo (56) , op verdenking van seksueel misbruik van zeven kinderen sinds 2002.Beeld AFP

Nadat de kerk misbruik door Chileense geestelijken eerder probeerde te verhullen, is de geest nu uit de fles.

In het onderzoek naar seksueel misbruik door Chileense rooms-katholieke geestelijken, heeft de Chileense politie dit weekeinde invallen gedaan in de kantoren van twee aartsbisdommen in Temuco en Villarrica, in het midden van het land. De politie nam documenten in beslag die meer licht kunnen werpen op mogelijke misdrijven. Vijf priesters in de regio Araucania worden verdacht van seksueel misbruik.

Een eigen onderzoek door de kerk leverde een vernietigend rapport op van 2300 pagina’s. De kerk werd ernstige nalatigheid verweten

De invallen zijn onderdeel van een groot onderzoek door de Chileense justitie naar misbruik door de katholieke kerk in het Zuid-Amerikaanse land. Op de dag van de invallen werd ook een hoge kerkelijke functionaris voorgeleid. Hij werd opgepakt op verdenking van ontucht met ten minste vijf kinderen.

Doofpot

Ook vanuit de rooms-katholieke kerk worden er inmiddels maatregelen getroffen tegen geestelijken die betrokken zijn geweest bij het schandaal, dat een ongekende omvang heeft en jarenlang kon plaatsvinden. Priesters en bisschoppen dekten het misbruik toe, bewijs werd vernietigd, slachtoffers werden onder druk gezet hun verhaal voor zich te houden.

Ook paus Franciscus wilde aanvankelijk van geen kwaad weten. Berichten over misbruik en over het in de doofpot stoppen ervan, deed hij af als laster. Een eigen onderzoek door de kerk leverde echter een vernietigend rapport op van 2300 pagina’s. De kerk werd ernstige nalatigheid verweten.

De paus gaf begin dit jaar fouten toe en bood verontschuldigingen aan. Hij ontbood de leiding van de Chileense kerk naar Rome. De 34 bisschoppen zeiden dat ze ‘met pijn en schaamte’ naar Rome waren gekomen. Het komt maar zelden voor dat geestelijken zich collectief moeten verantwoorden bij de paus. De Ierse bisschoppen moesten eerder eenzelfde soort pijnlijk gesprek voeren.

Ontslag

De Chileense bisschoppen boden massaal hun ontslag aan. Eind juni werd bekend dat het Vaticaan akkoord ging dat drie van hen hun functie neerleggen. Een van de opgestapte bisschoppen is Juan Barros van Osorno. Slachtoffers beschuldigden hem ervan dat hij had geweten dat zijn mentor, Fernando Karadima, minderjarige jongens had misbruikt. Deze priester werd al in 2011 veroordeeld door het Vaticaan.

Drie van zijn slachtoffers werden dit voorjaar uitgenodigd voor een gesprek met de paus. Een van hen twitterde na afloop: “Ik heb twee uur met de paus gepraat, op een zeer respectvolle en oprechte manier. Ik heb het belang benadrukt om misbruik te zien als misbruik van macht en gewezen op de noodzaak om verantwoordelijkheid te nemen, iets te doen en niet alleen vergiffenis te vragen.”

Lees ook: Alle Chileense bisschoppen dienen ontslag in na misbruikschandaal – en vragen vergiffenis

Half mei hebben alle 34 Chileense bisschoppen collectief hun ontslag ingediend bij het Vaticaan als gevolg van een misbruikschandaal. Ze vragen om vergiffenis. Met die ongehoorde actie reageren ze op een uitgelekte brief van paus Franciscus.