Direct naar artikelinhoud

Ferris (8) uit Ghana gaat een klein weekje weg, naar IJburg

Voor kinderen van asielzoekers kan de zomervakantie erg lang duren: ze kunnen vaak niet op vakantie en zijn klein behuisd. Dit jaar gaan twintig kinderen uit Oost er toch even op uit. Naar IJburg, bij een gastgezin.

Flynn en Ferris, die een weekje vakantie komt vieren bij haar familie op IJburg.Beeld Jesper Boot

"Kijk, dit zijn de gastgezinnen waar de kinderen naartoe gaan tijdens de vakantie," zegt Joanne Alting. Ze wijst naar een vel papier met achttien foto's.

Op de achterkant staat alle informatie over haar Zomergastjes-project in vier talen: Nederlands, Engels, Pakistaans en Spaans. Daarop kunnen ouders die net asiel hebben gekregen of een asielaanvraag hebben lopen hun kind aanmelden voor een zomervakantie op IJburg.

'HET IS GRATIS,' staat erbij - in hoofdletters. Organisator Alting heeft op verschillende plekken om geld gevraagd. "Bij het Oranje Fonds, de gebiedsmakelaar en het Fonds voor Oost. In totaal heb ik 8700 euro nodig."

Als de geldschieters het laten afweten gaat het project toch door. "Dan leg ik het zelf bij. Dit moet doorgaan."

Gastgezinnen
Alting, die een bed and breakfast runt op haar woonboot aan de Dijksgracht bij Kattenburg, verbaast zich er al jaren over dat de kinderen van asielzoekers vaak niet met vakantie kunnen.

"Hun klasgenoten gaan naar het buitenland en vaak ook nog op kamp. Zij niet. Na zes weken vrij hebben ze tijdens het kringgesprek niets te vertellen. Sommigen hebben nog geen officiële verblijfsstatus of ze hebben geen geld. Dan zitten ze zes weken thuis in een huis dat vaak geen tuin heeft."

Ze besloot het daarom zelf te regelen, maar dan wel dicht bij huis. "Dat is laagdrempeliger en de kinderen kunnen makkelijker even naar hun ouders als ze heimwee krijgen."

Via haar eigen netwerk en buurtkrant IJopener zocht ze naar gastgezinnen op IJburg in het bezit van een auto. Alleenstaande mannen kwamen niet in aanmerking. "We hebben te maken met een kwetsbare groep kinderen, dan neem ik graag het zekere voor het onzekere. Die mannen mogen wel komen helpen als vrijwilliger tijdens de activiteiten."

Geen woorden nodig
Camilla Meijer (48), die als omgevingspsycholoog werkt, wist meteen dat ze mee wilde doen. Ze woont met man en dochter Flynn (10) in een rijtjeshuis op IJburg: twee slaapkamers, drie verdiepingen, een schommel in de woonkamer en een trampoline in de tuin. "Aan mijn dochter vroeg ik: wil jij deze zomer misschien een broertje of een zusje?"

Dat zomerbroertje wordt Ferris van acht. Hij komt uit Ghana. "Ze hebben al even kennisgemaakt op zijn school."

Op de Bataviaschool in de Indische Buurt zitten niet-Nederlandse kinderen die de taal nog moeten leren. Maar van een taalbarrière was bij hun eerste ontmoeting geen sprake. "Die kinderen hebben geen woorden nodig. Het klikte meteen."

IJburg is laagdrempelig, de kinderen kunnen even naar hun ouders als ze heimwee krijgen
Joanne Alting

Eind deze maand gaan in totaal twintig zomergastjes naar IJburg op vakantie. 's Ochtends is er les op jeugdtheaterschool Tij. In vier dagen werken de kinderen toe naar een voorstelling.

's Middags gaan ze pannenkoeken bakken, hutten bouwen op Jeugdland en naar de kinderboerderij. Daarna eten en slapen ze bij hun gastgezin. Eén middag mogen de families zelf invullen. Zwemmen?

"We weten niet zeker of hij kan zwemmen," zegt Meijer. "Hij kan ook een watertrauma hebben. We weten niet precies hoe hij naar Nederland is gekomen. Ik dacht eraan om naar Madurodam te gaan, dan kan hij heel Nederland in één keer zien."

"Of we gaan naar de Vogelvlucht in Amsterdam-Noord," roept Flynn.

Flynn en haar moeder zijn het erover eens: Ferris moet verwend worden. Op de kalender staat 'Welkom Ferris' met stift geschreven en hij mag kiezen wat ze eten de eerste avond.

"Thuis patat misschien, of uit eten. Dat lijkt me ook een ervaring voor hem. Misschien groeit er wel een vriendschap voor het leven," zegt Meijer. "Dan zullen we hem nog vaker ontvangen natuurlijk."

Maar eerst gaat Flynn nog op ponykamp. Alleen, zonder ouders.

Aan mijn dochter vroeg ik: wil jij deze zomer misschien een broertje of een zusje?
Camilla Meijer

20 kinderen

- Aan het project kunnen 20 kinderen meedoen.

- Gastouders krijgen, op de kosten voor hun verklaring omtrent het gedrag (vog) na, niets vergoed. Voor 34 gastouders en 4 vrijwilligers komt dat neer op 1250 euro.

- Vrijwilligers krijgen wel een vergoeding. Voor alle vrijwilligers samen komt dat neer op 1000 euro