Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten

  • Soukaïna Belahnichi

    Redacteur

  • Soukaïna Belahnichi

    Redacteur

Aan de rand van het Gelderse dorp Zuilichem verrijst een aardbeienkas van zo'n twintig voetbalvelden groot. Niet alle bewoners vinden dat goed nieuws. Een nieuwe kas betekent namelijk ook nieuwe werknemers en die komen uit Midden- en Oost-Europa. En die moeten allemaal ergens slapen.

In de regio, de Bommelerwaard, zoeken telers woonruimte voor hun personeel in omliggende dorpen. Zo wonen in Brakel binnenkort 500 arbeidsmigranten. Andre van der Leij ziet steeds meer Poolse nummerplaten in zijn straat. "Ik weet niet of ik hier nog wel wil blijven wonen als ik niet meer met mijn buren kan communiceren."

Als zijn vrouw Conny boodschappen doet in de supermarkt, hoort ze alleen maar vreemde talen om zich heen. "Het enige Nederlands komt van het personeel. Verder alleen maar Oost-Europees. Die mensen moeten ook boodschappen doen, maar ik heb zoiets van: woon ik in Brakel of in Oost-Europa?"

Genoeg werk, maar geen slaapplaatsen voor arbeidsmigranten

Jarno Goesten verhuurt woningen in Zuilichem en merkt dat er veel interesse is van Midden- en Oost-Europeanen. "Als je bekijkt wie er het snelst reageren op een huurwoning, dan zijn het vaak mensen uit het buitenland die werkzaam zijn in de regio. De vraag groeit enorm."

Hij vindt het een slechte ontwikkeling dat bewoners in de Bommelerwaard liever geen Pool als buurman willen. "Je kunt geen getto's voor deze mensen gaan creëren. Die willen ook comfortabel wonen. Je kunt ze niet ergens wegstoppen, met 400 of 500 bij elkaar, in een container."

Bovendien kan onze economie niet zonder ze, benadrukt Goesten. "Deze mensen maken een essentieel onderdeel uit van het arbeidsproces. Ze werken heel hard. Het zijn heel fijne, gemotiveerde mensen. En die moeten ergens wonen."

Deze mensen willen ook comfortabel wonen, die kun je niet ergens wegstoppen.

Jarno Goesten, verhuurder

Niet alle bewoners delen de zorgen over de arbeidsmigranten. "Ik was eerst wel bang dat er veel gedronken zou worden en voor luide muziek. Maar het zijn ontzettend goede mensen", zegt een vrouw. "Ze zijn heel vriendelijk en zeggen altijd gedag. Ik heb totaal geen last van ze."

Toch is op een recente inspraakavond te merken dat het verzet tegen de Polen en Roemenen groeit. De tuinders in de zaal benadrukken dat zij van de arbeidsmigranten afhankelijk zijn. "Er is geen Nederlands personeel, dus wij moeten ook met deze mensen verder", zegt tuinder Ariana Pippel.

Ze zou de werknemers graag huisvesten op eigen terrein, maar daarvoor is geen wetgeving. Dat beaamt ook tuinder Koen Kreling. "Elk huis dat nu te koop staat, wordt opgekocht om onze arbeiders te huisvesten. Omdat er nu geen ander beleid is. Maar dat leidt tot een grimmige sfeer."

Waar de toekomstige plukkers die in de nieuwe aardbeienkas in Zuilichem aan de slag gaan moeten slapen, is nog niet duidelijk. De gemeente besluit na de zomer hoe ze het huisvestingsprobleem wil oplossen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl