RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Hamas: staakt-het-vuren tussen Israël en Palestijnen

Verdriet om de dood van twee Palestijnse tieners. Beeld © AFP

Israël en de gewapende groepen in Gaza zijn een staakt-het-vuren overeengekomen nadat het geweld rondom de grens dit weekend weer was opgelaaid. Dat zegt een Palestijnse functionaris; een woordvoerder van de Israëlische premier Netanyahu wil niet reageren.

Correspondent Olaf Koens zegt dat het bestand 'op papier weinig waard' is, maar dat het belangrijk is dat er in elk geval een intentieverklaring ligt. Het was Egypte, zegt hij, dat zoals vaker de bemiddelende rol speelde tussen Hamas en Israël.

Tientallen luchtaanvallen

Israël voerde gisteren tientallen luchtaanvallen uit op de Gazastrook. Op hun beurt vuurden Palestijnse militanten tientallen raketten af op Israël. Twee Palestijnse tieners werden gedood tijdens een Israëlische luchtaanval op Gaza-Stad. Veertien anderen raakten gewond.

Volgens getuigen nam de Israëlische luchtmacht een leeg gebouw onder vuur en raakte de tieners, die toevallig voorbijliepen. Een woordvoerder van het Israëlische leger kon dit niet bevestigen. Volgens het Israëlische leger gebruikt Hamas het gebouw en een tunnel eronder voor trainingen in stadsguerrilla. Omwonenden zouden voor de luchtaanval gewaarschuwd zijn.

Luchtalarm

In Israël raakten volgens getuigen drie Israëliërs in de stad Sderot gewond. Ook ging volgens de Israëlische legerradio het luchtalarm af in de stad Ashkelon ten noorden van de Gazastrook. Of de stad daadwerkelijk is geraakt door Palestijnse raketten, is niet bekend.

Het ging volgens een Israëlische regeringswoordvoerder om de grootste opleving van het geweld sinds de Gaza-oorlog in 2014. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu dreigde gisteren met intensievere aanvallen op Gaza als de raketaanvallen van militante Palestijnen op Israël doorgaan.

Opgesloten in Gaza

Twee miljoen mensen zitten feitelijk gevangen in de Gazastrook. Ze kunnen geen kant op.