RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

'20.000 migranten in Libië vrijwillig terug naar land van herkomst'

Een uit Libië overgekomen migrant vorige maand in een vluchtelingenkamp in Ventimiglia, Italië. Beeld © AFP

De afgelopen maanden zijn zo'n 20.000 migranten vrijwillig met internationale steun vanuit Libië naar hun vaderland teruggekeerd. Dat blijkt uit cijfers van de Europese Unie.

Dat komt door de samenwerking van de Europese Unie met de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties, zegt EU-buitenlandchef Federica Mogherini. Eind vorig jaar richtten die met zijn drieën een organisatie op die er speciaal voor bedoeld is mensen ervan te weerhouden naar Europa te vluchten. Ze zijn beter af als ze terugkeren naar hun eigen land, is de boodschap.

Chaos in Libië

Daarvoor werd onder meer een EU-post opgezet in Libië. De EU is de grootste donor van humanitaire hulp en de belangrijkste economische partner van het land, zei Mogherini. De EU zal de samenwerking met de regering en de lokale autoriteiten versterken en helpen bij de voorbereiding van de verkiezingen.

Sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011 zijn de omstandigheden in Libië chaotisch en heeft de internationaal erkende regering nauwelijks enige macht. Dat is nog een reden waarom het land een vertrekpunt is voor duizenden migranten die via de Middellandse Zee naar Europa willen reizen.

Migranten in Libië opgesloten in 'onmenselijke' centra

Vluchtelingen die vanuit Libië de oversteek naar Europa willen maken, worden vaak onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten in detentiecentra.