JBO en CIDI gaan samenwerken

logo cidi

De Joodse scholengemeenschap JBO en het Centrum Informatie en Documentatie Israël gaan samenwerken. Het betreft weerbaarheid en mondigheid voor de leerlingen van het Maimonides in situaties waar Israël een gespreksonderwerp is.

Op de Joodse middelbare school bestaat de behoefte om leerlingen buiten de religieuze en wereldlijke vakken extra bagage mee te geven waarmee zij zich als sterke en weerbare individuen in de buitenwereld kunnen opstellen. Op vervolgopleidingen, of andere niet-Joodse instellingen zullen zij niet altijd op een Israël-vriendelijk klimaat stuiten. Ook kunnen ze met antisemitisme geconfronteerd worden. Zij moeten de beschikking hebben over goede kennis en argumenten waarmee zij hun eigen mening kunnen onderbouwen. De school wil dat de leerlingen niet alleen trots kunnen zijn op de eigen schoolprestaties, maar ook op wie zij zijn, op hun tradities, religie, volk en op de staat Israël. Uit de samenwerking met het CIDI komt een lespakket voort dat aan de deze behoefte tegemoet komt.

Eind april wordt gestart met een beknopte CIDI-lessenreeks van drie sessies. Partijen streven ernaar om tijdens het volgend schooljaar (2017-2018) een volledige lessenreeks aan te bieden die de leerlingen van de bovenbouw inhoudelijk steunt in hun ontwikkeling, meningsvorming en weerbaarheid in discussies over Israël. Doel is dat de leerlingen die bagage op een praktische wijze kunnen gebruiken en zich in discussies binnen, maar zeker ook buiten school, staande kunnen houden.

JBO-voorzitter Aboed Shabi: “We zijn verheugd dat we onze leerlingen deze extra kennis en bagage kunnen meegeven en hebben in het CIDI een geweldige partner gevonden.” Het CIDI is binnen Joods Nederland het kenniscentrum over Israël. Sinds jaar en dag organiseert CIDI voor studenten een collegereeks en dit jaar wordt voor de tweede keer een Masterclass Communicatie voor Joodse Jongeren aangeboden. “Het CIDI is blij dat het de gelegenheid wordt geboden de leerlingen van JBO over Israël te onderwijzen. Hier is sprake van een voor CIDI uniek project, waarmee we met heel veel motivatie aan de slag zullen gaan,” aldus CIDI-voorzitter Ronnie Eisenmann.

Categorie:

Home » Nieuws » JBO en CIDI gaan samenwerken