© AP

Erdogan ziet “talrijke alternatieven” voor Europese Unie

Turkije heeft volgens president Recep Tayyip Erdogan “heel talrijke alternatieven” voor een toetreding tot de Europese Unie. Met die verklaring tijdens een toespraak in Istanboel haalde de Turkse president uit naar Europa, nu de betrekkingen tussen Ankara en Brussel al heel gespannen zijn.

blg

“We hebben het boek van de EU nog niet gesloten (...) maar het huidige plaatje laat ons niet toe positieve verwachtingen te hebben”, verklaarde Erdogan in Istanboel. “Er bestaan voor Turkije heel talrijke alternatieven” voor de EU. De betrekkingen tussen de EU en Ankara zijn gespannen sinds de mislukte couppoging in juli. Brussel bekritiseert de omvang van de repressie door de Turkse autoriteiten tegen de vermoedelijke coupplegers.

Vorige week nog dreigde Erdogan ermee de grenzen te openen, om vluchtelingen door te laten die naar Europa willen. Dat gebeurde de dag nadat in het Europees Parlement een niet-dwingende resolutie was goedgekeurd om de toetredingsonderhandelingen met Turkije tijdelijk te bevriezen, tot Erdogan een einde maakt aan zijn “disproportionele” repressie. De Europarlementsleden waarschuwden ook dat de herinvoering van de doodstraf in Turkije zou leiden tot een officiële opschorting van het toetredingsproces.

In één klik toegang tot al het nieuws. Download onze gratis GVA nieuwsapp

Aangeboden door onze partners