RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Haan dagenlang in mand op 18 meter hoogte: dierenleed of traditie?

Haan met op de achtergrond Sandra van de Werd.

Voor veel Schiermonnikoogers is het hét feest van het jaar: de Pinkstertraditie Kallemooi waarop dagenlang de vruchtbaarheid wordt gevierd. Maar voor dierenactivisten is het een doorn in het oog, omdat tijdens dit evenement een haan drie dagen lang in een rieten mand op 18 meter hoogte wordt gehouden.

Vandaag is er een openbare hoorzitting waarin wordt besproken of de eeuwenoude traditie dierenleed is of niet en of er een einde aan moet komen. Dierenactiviste Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp diende een bezwaarschrift in tegen de door de burgemeester Ineke van Gent (GroenLinks) verstrekte vergunning. "Dit is ontzettend stressvol voor zo'n beest."

'Erg angstig'
Miniatuurvoorbeeld

Op de zaterdagavond voor Pinksteren gaat een groep jongens eropuit om een haan voor de mand te roven bij een particulier met pluimvee. "Daarvan wordt zo'n beest al erg angstig", zegt Sandra (foto). "Midden in de nacht wordt hij door een wildvreemde uit zijn hok gehaald; hij heeft geen idee wat hem overkomt."

Toch zal deze gebeurtenis volgens pluimveearts Paul Cornelissen niet al te traumatisch zijn voor de haan. "Het is goed dat ze het 's nachts doen", legt hij uit. "Dan is het beest in rust en zal hij het waarschijnlijk gelaten ondergaan."

Natuurlijke omgeving

Of de plaatsing in de mand van 140 bij 70 centimeter stressvol is voor het beest hangt volgens de arts af van de natuurlijke omgeving van de haan. "Als een haan normaal gesproken ook alleen leeft en altijd in een hok zit, dan is hij deze situatie min of meer gewend. Maar als hij gewend is om te scharrelen en normaal gesproken tussen de hennen zit, is dit een onnatuurlijke omgeving voor hem en kan dat voor stress zorgen."

De haan krijgt een dispenser met water mee in de mand en stukjes brood gedrenkt in melk, maar volgens dierenactiviste Sandra is dat niet voldoende. "Die stukjes brood met melk, verzuren naar verloop van tijd. Daar kan een dier verstopping van krijgen. Daarbij zijn hanen het over het algemeen niet gewend om uit een waterflesje te drinken, dus dat gaat hij dat in zo'n mand ook niet doen."

Eten en drinken

Volgens dierenarts Cornelissen, die ook voorzitter is van de Vakgroep Gezondheidszorg Pluimvee, zal dat wel meevallen. "Als een dier iets glinsterends ziet, gaat-ie drinken. Dat zal dus met zo'n flesje ook wel lukken." Maar hoewel hij de uitspraken van de dierenactivisten wat nuanceert, is ook hij geen voorstander van het houden van een haan in een mand op 18 meter hoogte. "Als ik naar het dierenwelzijn kijk - en dat vind ik het allerbelangrijkste - dan denk ik dat deze traditie zijn langste tijd heeft gehad."

"Het welzijn van dieren is een beetje aan mode onderhevig", legt Cornelissen uit. "Dertig jaar geleden vonden we dit niet normaal, maar tegenwoordig zijn we netter naar dieren toe. De vraag is dus: wat prefereren we? De traditie of het dierenwelzijn?"

Schiermonnikoogers willen dat hun traditie in stand wordt gehouden:

Activisten vinden het dierenleed.

Aan vleugels omhooggehouden

Voor Sandra is dat een vraag die gemakkelijk te beantwoorden is. Ze vindt het verschrikkelijk dat burgemeester Van Gent de traditie 'bagatelliseert'. "Zij zegt: er gebeuren veel ergere dingen in de bio-industrie, maar wat is dat nu voor reden? Er gebeuren altijd ergere dingen, maar moet je een dier daarom laten lijden?"

Wat Sandra ook erg vindt, is dat de haan na het feest aan zijn vleugels omhooggehouden wordt en in een optocht naar zijn hok wordt teruggebracht. "Het idee dat we zomaar alles maar met dieren kunnen doen, moet stoppen."

Hierop is te zien hoe de haan wordt vastgehouden:

Webcam

Volgens dierenarts Cornelissen kan het in principe geen kwaad om een haan aan zijn vleugels vast te houden, als het maar niet lomp gebeurt. "Je kunt een kind ook aan zijn armen omhooghouden, maar als je één arm vastpakt, gaat het mis."

Na eerdere protesten werd besloten om een webcam in de mand met de haan te plaatsen. Een dierenarts houdt vanaf de grond de haan in de gaten om te zien of hij normaal gedrag vertoont. Na het feest wordt het dier gecontroleerd om te zien of het gezond is. "Maar er wordt niet gekeken naar of het beest stress heeft gehad", zegt Sandra. "Zo'n dier komt er helemaal gefrustreerd uit en gaat bij thuiskomst allemaal kippen dekken."

Niet bereikbaar

De leden van het comité dat het feest organiseert waren vandaag wegens de openbare hoorzitting niet bereikbaar voor commentaar.

Meer op rtlnieuws.nl: