RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Grapperhaus vraagt begrip voor taseren demente oudere

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid Beeld © ANP

De agenten die een stroomstootwapen hebben gebruikt tegen een dementerende Rotterdammer (73), verdienen begrip. Dat zegt minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Het was voor hen een 'heel akelige noodsituatie', vindt hij. De politie ligt zwaar onder vuur sinds het incident, dat afgelopen weekend plaatsvond, naar buiten kwam. Het voorval wordt nog onderzocht, maar volgens Grapperhaus kennen de agenten de regels. 

Akelige nood

De agenten wisten dat ze de taser niet in psychiatrische instellingen mogen gebruiken, maar beseften niet dat ze op een verpleeghuisafdeling waren waar dat verbod ook geldt. Extra instructies voor de politie vindt hij dan ook niet nodig.

"De politie deed dit niet uit gemak of iets dergelijks", zegt Grapperhaus. "Dit was echt heel akelige nood." Hij gaat 'spoedig' in gesprek met de Rotterdamse politiechef Frank Paauw, al is hij heel tevreden over diens commentaar op de gebeurtenissen.

De Jonge: gebruik taser gaat ver

Zijn collega Hugo de Jonge van Volksgezondheid vindt het wel zorgelijk dat er naar de taser is gegrepen.

"Dit zijn handelingen die echt niet thuishoren in een verpleeghuis. Er zijn situaties dat de verzorging echt met de handen in het haar zit, maar het gebruik van een taser gaat wel heel ver."

Inspectie: voorlopig geen onderzoek

De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat het incident voorlopig niet onderzoeken. De politie zelf neemt de zaak al grondig onder de loep en er is geen reden om bang te zijn dat het vaker misgaat, stelt de inspectie.

De politie heeft het voorval bij de inspectie zelf gemeld. Mogelijk kijkt ook de Rijksrecherche nog naar de zaak.

Amnesty: geschokt

Amnesty International zegt geschokt te zijn. "Dit is geen incident, maar illustreert een groter probleem", zegt de mensenrechtenorganisatie.

Volgens Amnesty blijkt uit de politieverklaring dat de politie de risico’s van het stroomstootwapen volstrekt niet serieus neemt. "Volgens de politie is de taser een middel dat na inzet geen letsel geeft. Maar bij gebruik tegen mensen met psychische problemen en ouderen bestaat wel degelijk een verhoogd risico op (dodelijk) letsel. Zij zijn geen gevaarlijke criminelen en hun levens zouden niet op het spel gezet mogen worden."

Meer op rtlnieuws.nl:
Politie zet stroomstootwapen in tegen agressieve demente man (73)