Binnenland
EO

Migratie, Trump en Hugo de Jonge

foto: EPA/MICHAEL REYNOLDSfoto: EPA/MICHAEL REYNOLDS
  1. Nieuwschevron right
  2. Migratie, Trump en Hugo de Jonge

Ophef in Amerika over de ‘spiritueel adviseur’ van Donald Trump. Paula White was de eerste vrouwelijke geestelijke die een gebed uitsprak op de inauguratie van een Amerikaanse president. Trumps migratiebeleid verdedigde White deze week in een interview waarin ze stelde dat Jezus vaak gezien wordt als vluchteling in Egypte, maar dat hij geen illegale immigrant kon zijn. Daar is niet iedereen het mee eens.

Cultuurtheoloog Frank Bosman ging in Dit is de Dag de stelling aan dat Jezus wel degelijk als illegaal gezien kon worden. Een ongewenste vreemdeling.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ook een priester op CNN had geen goed woord over voor de uitleg van Paula White. “Ik weet niet welk evangelie zij gelezen heeft.”

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Christelijk

Moet een christen dan altijd alle vreemdelingen eindeloos met open armen ontvangen? De dominee van Trump denkt van niet. Ook CDA-vicepremier Hugo de Jonge lijkt langs die lijnen te denken, zo bleek gisteren in een nieuwe aflevering van Tour de Tijs, waarin Tijs van den Brink politici interviewt op de racefiets over leven en werken in de politiek.

Waar staat De Jonge in het spectrum van het CDA? Dat wilde Tijs weten. Maar de minister van Volksgezondheid Welzijn en Sport (Sport zit bij VVD’er Bruno Bruins, maar dat terzijde) heeft een hekel aan ‘links’ en ‘rechts – stickers’ zo verklaarde hij. “Ik zit in het midden van een middenpartij.” Maar De Jonge werd toen hij politiek actief werd voor het CDA wel geïnspireerd door Pim Fortuyn, omdat die een falen van de multiculturele samenleving beschreef dat De Jonge ook herkende.

Links en rechts

Om ‘de linkerkant’ van Hugo De Jonge te peilen, vroeg Tijs waar hij Jezus zag in het migratie- en asielvraagstuk. “Dat is te simpel, vind je ook niet?,” pareerde De Jonge. Volgens hem is een streng asielbeleid noodzakelijk. Ook in een volgens hem schrijnend geval als het Oekraïense gezin met drie kinderen die hier zijn opgegroeid dat wordt teruggestuurd, dat kan niet anders. Het zijn de regels. De wetten van het land. Hoe pijnlijk De Jonge het ook vindt voor het gezin.

Jezus zei het niet zelf, maar Paulus, ook geen onbelangrijk figuur in het christendom stelde ook in één van zijn brieven aan de Romeinen: ‘Iedereen moet het gezag van de overheid erkennen.’ De Paula White lijn.

Dus er is voor elk wat wils in de bijbel.

In Culemborg is de stemming weer anders. De gemeente is daar diep geraakt en de Culemborgse CDA is niet te spreken over de Oekraïense asielcasus. “Het CDA Culemborg wil dat het kind centraal staat en de menselijke maat wordt gehanteerd," zo stellen ze op hun website.

Wat een politicus wil, is wellicht ook maar net wat ergens populair is.

Bertine Moenaff is samensteller en politiek redacteur voor Dit is de Dag. Bekijk het hele interview met Hugo de Jonge hier terug.

Ster advertentie
Ster advertentie