Direct naar artikelinhoud

Belegger casht met huis van corporatie: in jaar 4 ton duurder

Hij vraagt bijna het dubbele voor een huis dat hij vorig jaar voor zo'n vier ton kocht van Stadgenoot. Zo drijft belegger Marcel Melis in Bos en Lommer de prijzen op, zonder dat hij er zelf woont. Maar dat mocht toch niet?

Het huis aan de Hofwijckstraat staat nu op Funda te koop met een vraagprijs van 825.000 euro.Beeld Eva Plevier

Het draait allemaal om een buurtje met ruim dertig koopwoningen in Bos en Lommer. Belegger Marcel Melis, die in Amsterdam een kleine dertig woningen en vijftien parkeerplaatsen bezit, kocht het huis aan de Hofwijckstraat vorig jaar van Stadgenoot.

Om speculatie te voorkomen, had de corporatie in het koopcontract een clausule laten opnemen dat de koper er zelf moest gaan wonen. Dat heeft Melis niet gedaan.

De beoogde verkoopwinst is spectaculair. Het huis van 112 vierkante meter aan de Hofwijckstraat 92 werd in juli 2017 voor 422.000 euro vrij op naam gekocht door Melis, met een gelijknamig 'tradingbedrijf' in Naarden. De bouwer, Klok Groep, ontving 113.000 euro als aanneemsom. Stadgenoot kreeg 309.422 euro voor de grond.

Melis biedt het huis, dat in februari dit jaar is opgeleverd, thans op Funda aan voor 825.000 euro. "Als de verkoop tot stand komt, dan overweegt Stadgenoot het koopcontract door de rechter te laten ontbinden," zegt Pim de Ruiter, woordvoerder van Stadgenoot.

Antispeculatiebeding
Mieke Habets, manager van de afdeling juridische zaken, zegt dat Stadgenoot kopers niet heeft gescreend. "We wilden snel de 70 procent kopers vinden die nodig zijn om met de bouw te beginnen."

"Bij nieuwbouwprojecten screenen we doorgaans niet. De huizen worden verkocht door een externe makelaar. We onderzoeken wel of iemand een natuurlijk persoon is, maar checken geen achtergronden."

Stadgenoot heeft sinds maart het beleid gewijzigd vanwege de booming markt. Habets: "De woonplicht geldt een jaar, die gaan we nu verlengen naar twee jaar. Er staat al een boete van 100.000 euro op als iemand zich daar niet aan houdt." Daarnaast zullen kopers uitgebreider worden gescreend.

Gert Jan Bakker van stichting !Woon raakte gealarmeerd door de extreem hoge vraagprijs. "Er zijn weinig betaalbare woningen voor gezinnen te koop. In zo'n kleine vijver is het gevolg van speculatieve handel dat prijzen worden opgedreven en de woningmarkt explodeert."

Prijsstijging
Een soortgelijke woning aan de Hofwijckstraat, op 104, wordt al voor 750.000 euro aangeboden. Het toont volgens Bakker aan dat één speculant de woningprijzen in een buurt kan opdrijven. Bakker wil dat woningcorporaties en de gemeente zich beraden over de controle op antispeculatiebedingen en met nieuwe regels komen.

Het gaat volgens Bakker niet om een ­incident. Eerder onthulde Het Parool dat de Amsterdamse ondernemer Won Yip een antispeculatiebeding in het Pontsteigergebouw in de Houthaven heeft weten te omzeilen.

Pim de Ruiter van Stadgenoot signaleert dat het huis in de Hofwijckstraat ver boven de marktwaarde wordt aangeboden, al is Bos en Lommer populair. "Deze man kocht het huis voor ruim vier ton en zette er een nette keuken in. Zelfs met een kwart prijsstijging in een jaar tijd kom je niet ­boven 650.000 euro."

422.000

Het huis van 112 vierkante meter aan de Hofwijckstraat 92 is in juli 2017 voor 422.000 euro gekocht door belegger Melis.

825.000

Dit huis werd in februari opgeleverd. Het staat nu op Funda te koop met een vraagprijs van 825.000 euro.

De overheid eist sinds 2011 dat woning­corporaties alleen woningen verkopen aan ­natuurlijke personen, niet aan beleggingsmaatschappijen. De gemeente verplicht kopers bij nieuwe ontwikkellocaties via het erfpacht­contract ook zelf in het huis te gaan wonen.

Woonplicht
Volgens Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties is het moeilijk die afspraken te controleren: "Woningcorporaties zetten een clausule in het koopcontract met de verplichting het huis zelf te bewonen. Als je erachter komt dat mensen zich daar niet aan houden, kost het veel inspanning daar­tegen op te treden."

Iedere corporatie neemt andere maatregelen. Sommige hanteren een boete. Het gaat volgens De Vries strikt genomen niet om een speculatiebeding. "Dát betekent dat bij verkoop winst moet worden gedeeld. Dit is een 'eigenbewoningsclausule', vooral gericht tegen dure verhuur. Daardoor wordt het ook geen pension, ­hotel of Airbnb."

De woningcorporaties zeggen wel dat zij in de krappe woningmarkt hun verkoopportefeuilles scherper in de gaten zullen houden. Coen Springelkamp, woordvoerder van Ymere: "De woonplicht geldt bij ons in veel koopcontracten al voor drie jaar."

Belegger Melis was niet bereikbaar voor commentaar.

825.000
Beeld Laura van der Bijl
De woningcorporaties zeggen hun verkoopportefeuilles scherper in de gaten zullen houden

De speculatie met woningen van Stadgenoot is het voorbeeld van wat kan gebeuren als sociale huurhuizen in Amsterdam plaatsmaken voor vrije sectorwoningen.

Op de nieuwbouw­locatie stonden Piggelmeewoningen, genoemd naar het sprookje over de dwerg in de Keulse pot. Ze werden vanwege de lage huren bewoond door ­ouderen, kunstenaars en musici.

Amsterdam stelde de laagbouwhuisjes in 2012 ten toon op Open Monumentendag. Het Bureau ­Monumenten en Archeologie had de ­gelijk-vloerse bejaarden­woningen gepromoveerd tot 'orde 2-panden', nog net geen ­monument.

De hofjes waren ooit bedacht tijdens overleg tussen ­stedenbouwkundige Cornelis van Eesteren, de man achter het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP), en zijn opvolger Jacoba Mulder.

Bewoners verzetten zich vergeefs tegen de sloop. De deelraad noch de gemeenteraad luisterde naar de bewoners, met uitzondering van de SP-fractie. Stadgenoot zegt in een reactie dat koopwoningen in Bosleeuw Midden nodig waren voor een betere ­menging van de buurt.