André Postema
NOS Nieuws

PvdA-fractievoorzitter senaat legt taken neer om examenschandaal

De fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, André Postema, legt zijn functie neer. Hij blijft wel lid van de Eerste Kamer. Dat heeft de PvdA-senaatsfractie laten weten.

Vice-fractievoorzitter Esther-Mirjam Sent neemt de taken van fractievoorzitter waar, tot er een nieuwe voorzitter is gekozen. Na de zomer wordt dat bepaald.

Postema raakte in opspraak vanwege het schandaal met de vmbo-eindexamens in Maastricht. Postema is voorzitter van het college van bestuur van Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO), de koepel waaronder de scholen vallen.

Geen reden

Uit Postema's verklaring die door zijn fractie naar buiten is gebracht, blijkt dat hij zelf geen reden zag om een stap opzij te doen. Zijn hoofdfunctie in het onderwijs staat los van zijn positie als Kamerlid, schrijft hij.

Dat hij toch opstapt, is vanwege kritiek in zijn eigen fractie. "Ik betreur dit. Het is echter ook aan de fractievoorzitter om te voorkomen dat we als fractie in een patstelling of zelfs onderling conflict geraken. Ik heb daarom vandaag besloten mijn fractievoorzitterschap per direct neer te leggen."

Vorige maand werd bekend dat 354 eindexamenkandidaten van twee vmbo-scholen in Maastricht geen recht hadden op een diploma, omdat ze ten minste een vak niet hadden afgerond. Ze hadden daarom niet mee mogen doen aan het centraal schriftelijk eindexamen.

Afwachten

Donderdag werd bekend dat Postema het onderzoek naar de oorzaken van het debacle wil afwachten, voordat hij besluit of hij als LVO-bestuurder kan aanblijven. De raad van toezicht heeft hem gevraagd om te blijven.

Diezelfde dag lekte uit dat de PvdA-fractie in de Tweede Kamer vindt dat Postema geen bestuursvoorzitter kan blijven, omdat dat zijn aanblijven de PvdA zou schaden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl