Een ambulance bij de grot, vermoedelijk met leden van het team aan boord
NOS Nieuws

Ook laatste hulpverleners uit Thaise grot gehaald

In Thailand zijn ook de arts en drie duikers uit de grot gehaald, waar leden van het Thaise jeugdvoetbalteam de Wild Boars (Wilde Zwijnen) zo'n tweeënhalve week hebben vastgezeten. De arts en de duikers waren sinds zondag in de grot om de jongens en de coach bij te staan.

De opluchting is groot, zo blijkt op de persconferentie:

'Het is gelukt!'

Eerder vandaag werden de vier laatste jongens en de coach uit de grot gehaald. De andere spelers van het team zijn gisteren en eergisteren al door Thaise en buitenlandse duikers naar buiten gebracht.

Het nieuws over de redding van de vijf werd door de Thaise duikers op Twitter bekendgemaakt. "We weten niet of dit een wonder of wetenschap is, maar de Wild Boars zijn uit de grot gekomen", schreven ze.

Na het bekend worden van het goede nieuws stroomden de felicitaties binnen. De Engelse voetbalclub Manchester United heeft het team en de reddingswerkers uitgenodigd om volgend seizoen een wedstrijd in Manchester bij te wonen. De Premier League-club heeft ook in Thailand veel fans.

Geen WK-finale

De internationale voetbalbond FIFA nodigde het team uit om zondag de finale van het WK in Moskou mee te maken, maar die komt te vroeg; de jongens moeten eerst nog aansterken in een ziekenhuis.

Ook wereldleiders hebben gereageerd. De Britse premier May zegt erg blij te zijn. "De hele wereld keek mee en zal de dapperheid van de betrokkenen waarderen", schreef ze op Twitter.

Ook president Trump reageerde op Twitter: "Wat een mooi moment - allemaal vrij, geweldig gedaan!"

De jongens en de coach gingen op 23 juni in de grot op onderzoek uit. Toen ze binnen waren, begon het water te stijgen als gevolg van hevige regen. Het duurde tien dagen voordat ze werden gevonden.

In eerste instantie werd er rekening mee gehouden dat het team nog maanden in de grot zou moeten blijven, omdat er niet genoeg water weggepompt kon worden en het regenseizoen op het punt stond te beginnen. "We hebben iets gedaan dat niemand voor mogelijk hield", zei de gouverneur van het district waarin de grot ligt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl