De ingang van het ziekenhuis in Chiang Rai
NOS NieuwsAangepast

Geredde Thaise jongens 'eten veel' en zijn gezond

De acht jongens die tot nu toe zijn gered uit de grot in Noord-Thailand zijn in goede gezondheid. "Geen van hen heeft koorts", zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Ook hebben ze geen problemen met hun zicht, na een verblijf van twee weken in de donkere grot.

De jongens worden de komende dagen nog wel onderzocht, psychisch en lichamelijk. Uit de eerste onderzoeken blijkt dat twee van hen iets aan de longen hebben, mogelijk een longontsteking. Ze hebben antibiotica gekregen en zijn volgens het ziekenhuis verder gezond. Een andere jongen is gewond aan zijn rechterenkel.

Ze moeten zeker een week in het ziekenhuis blijven. Als ze geen infectie blijken te hebben, mag er familie bij ze op de kamer.

Geen dieren

De voetballers zeggen geen dieren te hebben gezien in de grot, waardoor het risico op rabiës of hondsdolheid beperkt is. Wel zijn de jongens in het ziekenhuis ingeënt voor tetanus en rabiës. In de grot is wel een bepaald soort schimmel, die mogelijk hun longen heeft aangetast. "Voor dat onderzoek wordt specialistische hulp uit het buitenland ingezet", zegt correspondent Marieke de Vries in het NOS Radio 1 Journaal.

De vier jongens die als eerste werden gered, op zondag, kregen gisteren al wel bezoek. Maar de familieleden moesten achter glas blijven.

Pittig eten

Volgens de woordvoerder heeft het viertal veel honger. "Ze hebben veel eten nodig." De jongens eten normaal voedsel, maar mogen geen pittig eten. Verder maakte hij bekend dat de eerste vier geredde jongens kunnen staan en rond hun ziekenhuisbed kunnen lopen. "Dat zegt iets over hoe verzwakt ze waren", zegt De Vries.

De eerste vier jongens zijn tussen de 14 en 16 jaar oud. De tweede groep is tussen de 12 en 14. Over hen was de woordvoerder minder mededeelzaam. Alle acht liggen ze in het ziekenhuis van Chiang Rai, zo'n 60 kilometer van de grot.

Voetbalbond FIFA had de Thaise voetballers uitgenodigd te komen kijken bij de finale van het WK voetbal. Volgens de arts kan dat niet, omdat de finale nog is in de periode dat ze worden gemonitord door het ziekenhuis. Wel mogen ze de finale, die om 01.00 uur lokale tijd wordt gespeeld, op tv bekijken.

Dit is de route die de vier jongens en hun coach die nog in de grot zijn moeten afleggen:

Welke weg moeten de jongens afleggen door de grot?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl