Start van hoofdcontent

Stad

nl

ChristenUnie wil opheldering over 'risicovolle, verwarde mensen'

10 juli 2018, 10.31 uur · Aangepast 10 juli 2018, 13.26 uur · Foto: AT5

ChristenUnie-fractievoorzitter Don Ceder wil opheldering over verwarde personen die een potentieel gevaar vormen in Amsterdam. Hij heeft daarom, samen met de SP, raadsvragen gesteld.

'Veel risicovolle verwarde mensen krijgen kennelijk niet de juiste zorg', constateert Ceder op Twitter. 'Dit is zowel voor de samenleving als de patiënt zelf gevaarlijk.' In totaal telt Amsterdam ruim vijftig verwarde mensen die een gevaar kunnen vormen, zo maakte psychiater Jessica Wesselius onlangs bekend. 

Lees ook: 'Ruim vijftig Amsterdammers potentieel gevaarlijk'

'Hoe worden deze mensen zo spoedig mogelijk getraceerd en hoe wordt ervoor gezorgd dat de juiste zorg en behandeling tijdig wordt geboden?', vraagt de fractievoorzitter zich volgens De Telegraaf af. Zijn partij wil bovendien weten welke gemeentelijke regels er zijn voor het doorverwijzen van psychiatrische patiënten naar forensische psychiatrie. 

Metromoord
Zo kon Philip O. niet worden overgeplaatst naar een andere afdeling. Hij bleef daarom op de psychiatrische afdeling van het AMC, hoewel hij daar volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd eigenlijk een 'te zware patiënt' voor zou zijn geweest.

Lees ook: Reconstructie: Had de fatale steekpartij in metro 53 voorkomen kunnen worden?

O. mocht zelfs op onbegeleid verlof. Uiteindelijk stak hij op een van zijn verlofdagen, 27 juli 2017, de 38-jarige Joost neer in metro 53.