Aanvraag islamitische basisschool Zoetermeer weer afgewezen

ZOETERMEER - Er komt voorlopig geen islamitische basisschool in Zoetermeer. De gemeente Zoetermeer gaat twee aanvragen voor de vestiging van zo'n school maandagavond officieel afwijzen. Inmiddels zijn er in vier jaar tijd al vijf aanvragen afgewezen in de stad.
Net als in het Westland en in Den Haag gaat er voorlopig geen Islamitische basisschool komen in Zoetermeer. Het Haagse Yunus Emre en de Zoetermeerse Stichting Rijkt hebben in januari van dit jaar allebei een aanvraag gedaan bij de gemeente Zoetermeer. Ze willen allebei vanaf het schooljaar 2019-2020 een islamitische basisschool in de stad.
Maar de onderzoeken die nodig zijn voor zo'n aanvraag zijn onvoldoende, zo zegt de gemeente Zoetermeer. 'Je moet aantonen dat je binnen vijf jaar genoeg leerlingen hebt om de school in stand te houden', zegt wethouder Jan Iedema. 'Daarvoor kijk je naar vergelijkbare gemeenten, maar zowel Yunus Emre en Stichting Rijkt hebben dit niet kunnen aantonen.'

Niet willen

De Zoetermeerse raad was verdeeld over de kwestie, maar maandagavond is er zo goed als zeker een meerderheid tegen de aanvragen. Ook de SP Zoetermeer gaat tegen de aanvragen stemmen. Dit terwijl de partij eerst nog voor de komst van een islamitische school was.
'Wij hebben de vorige raadsperiode voorgestemd. Met dezelfde argumenten als we nu hebben: We sluiten niemand uit', zegt fractievoorzitter Iván Beij. 'Toen hadden we twee onderzoeken achter de rug. Inmiddels zijn we vijf onderzoeken verder en zijn we niets opgeschoten. Ik ben bang dat we over tien jaar nog steeds niets hebben. Daar wordt echt niemand vrolijk van.'

Gemeenteraad

Maandagavond wordt de kwestie behandeld in de Zoetermeerse gemeenteraad. Maar dat lijkt een formaliteit.