RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Britse vrouw die besmet was met zenuwgas overleden

Onderzoek op de plaats waar het stel besmet raakte. Beeld © AFP

De 44-jarige Engelse vrouw die afgelopen week in Salisbury besmet is geraakt met het zenuwgas novitsjok is overleden. Dat heeft de Britse politie bekendgemaakt

De vrouw werd samen met haar vriend gevonden op zo'n 13 kilometer van de plaats waar eerder de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter in maart zijn vergiftigd. De man (45) ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Miniatuurvoorbeeld
Charlie Rowley (45) en Dawn Sturgess (44)

Verband

Het is nog niet bekend waar en hoe het stel met het zenuwgas is besmet. De politie heeft wel het vermoeden dat er een verband is met de vergiftiging van Skripal. Die overleefde de aanval, net als zijn dochter.  

Novitsjok, het gif dat gebruikt werd bij de aanslag op Skripal is tijdens de Koude Oorlog ontwikkeld in de voormalige Sovjet-Unie. 

Geschokt

De Britse premier Minister Theresa May zei geschokt te zijn door de dood van de vrouw. Haar land heeft Rusland beschuldigd een aanslag met het gas te hebben gepleegd op Skripal en zijn dochter.

Rusland ontkent betrokkenheid en beweert dat Groot Brittannië de 'anti-Russische sentimenten probeert aan te wakkeren.''

Van geheim gif tot diplomatieke oorlog: de moordaanslag op dubbelspion Skripal

De vergiftiging van Skripal was een mysterieus verhaal, rond een geheim Russisch gif, spionnen en ernstige beschuldigingen aan het adres van Moskou.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vergiftigd met novitsjok: '1 milligram kán al dodelijk zijn'