Leidse onderzoekers leggen synagoge bloot

onderzoekers
FB

Dit gebeurde deze week in het dorpje Horvat Kur, in het noorden van het land. Negen studenten en drie onderzoekers legden hier onder leiding van hoogleraar Jürgen Zangenberg (Antiek Jodendom en Vroeg Christendom) een synagoge bloot uit de Byzantijnse tijd. Hij dateert uit de periode tussen de vierde en zevende eeuw na Christus.

Horvat Kur ligt dichtbij het Meer van Tiberias. In deze regio zijn het vroege christendom en het rabbijnse Jodendom ontstaan. De evangeliën in het Nieuwe Testament spelen zich overwegend hier af. Plaatsen met namen zoals Kapernaüm, Kana en Nazareth zijn daarom bekend, maar in werkelijkheid weten wetenschappers vrijwel niets over de eerste eeuwen na het begin van de christelijke jaartelling. Hier valt een wereld te winnen en mede daarom is de gevonden synagoge zo bijzonder.

Zangenberg noemt de synagoge dé grote ontdekking van het project. De vondst van een mozaïek met een afbeelding van een menora was erg spectaculair voor de archeologen. Ook vonden de studenten een zetel, nog op de plek waar hij ooit is neergezet. Daarnaast troffen ze een tafel aan die gedeeltelijk was hergebruikt als een bank. Volgens Zangenberg zegt dit iets over het dagelijkse gebruik van de synagoge. De elite zat op de banken en de gewone mensen zaten op de grond.

Het opgraafwerk in Horvat Kur heeft elf jaar geduurd. Onderzoeker Zangenberg begon hier te graven in 2007. Dit deed hij samen met archeoloog Mark van der Enden, ook van de Leidse universiteit. Los van een ‘spectaculair uitzicht over het Meer van Tiberias’ had het opgravingsterrein toentertijd weinig anders te bieden dan ’vergeeld gras, stof en een paar verdachte Romeinse en Byzantijnse scherven’, zo meldt het Leidsch Dagblad.

De graafplek maakt deel uit van een samenwerkingsverband van onderzoekers met de naam Kinneret Regional Project. Hier doen ook de universiteiten van Bern, Helsinki en Florida Atlantic aan mee. Archeologie-studenten leren er hoe ze moeten opgraven. Ook krijgen ze er college en kunnen meekijken bij onderzoek naar onder meer potscherven, munten, botten en voedselresten. Ze maken er kennis met de nieuwste opgravingsmethoden, met ICT. Plattegronden en belangrijke vondsten worden digitaal ingemeten op een 3D-GPS-grid, dat alle locaties van vondsten nauwkeurig vastlegt.

Geregeld worden er in Israël interessante archeologische vondsten gedaan. Onlangs werd er een behoorlijk gaaf beeldje uit de Oudheid ontdekt.

Categorie:

Home » Nieuws » Wetenschap en digitaal » Leidse onderzoekers leggen synagoge bloot