Direct naar artikelinhoud
Lezersbrief

'Rutte heeft allochtonen zelf in slachtofferrol geduwd'

'Is het gek dat Turken met Turkse vlaggen zwaaien?' vraagt Frits Bosch zich af in een lezersbrief. 'Onze regering heeft het zelf in de hand gewerkt. Hoe hypocriet is dan de uitroep 'pleur op' van Mark Rutte?'

Mark RutteBeeld anp

Saniye Çelik, lector aan de Hogeschool te Leiden meende in haar artikel 'Stop verwoesting van menselijk kapitaal' dat het 'genoegzaam bekend' is dat de Nederlandse arbeidsmarkt discrimineert.

Ondernemerscoach Gürkan Çelik beweert in zijn artikel 'Zolang Nederland duwt, trekt Erdogan' hetzelfde.

Het gerenommeerde IFO-instituut in Duitsland onderzocht in 31 Europese landen de mate waarin inwoners gelijke kansen krijgen en mogelijkheden hebben om zich economisch te verbeteren. Volgens de onderzoekers is er één land waar de kansen en inkomensgelijkheid het grootst zijn: Nederland.

Nederland is kansen- en gelijkheidskampioen. Als zelfs in de huidige, extreem overspannen arbeidsmarkt groepen werknemers niet goed aan een baan komen, betekent dit dat werkgevers informatie hebben die hen ervan weerhoudt deze persoon aan te nemen. Veelal zal dit onterecht zijn, maar deze werkzoekenden moeten er helaas tegen ­opboksen.

Werkgevers maken een potentieel opbrengst/risicoplaatje van iedere kandidaat: wat levert de kandidaat ons op qua kwaliteit, betrokkenheid, aanpassing, inzet en wat zijn de risico's?

De Nederlandse arbeidsmarkt is niet fundamenteel discriminatoir. Bedrijven en instellingen beschouwen enkel wat in hun financiële belang is. Daar hoort discriminatie niet bij, integendeel.

Vrije markt
Hoogwaardige werknemers uit het verre India worden gesmeekt door Nederlandse werkgevers of ze hier willen blijven om hun voortreffelijke werk voort te zetten. De Indiase werknemers zeggen dat ze het hier fantastisch naar de zin hebben.

Hindoestaanse Surinaamse moslims functioneren goed. En zo zijn er legio voorbeelden te geven. Blijkbaar is ­inclusiviteit mogelijk bij behoud van identiteit, mits men voldoende ­vertrouwen kan hebben.

Ons economisch model kent het vrijemarktmechanisme. Dat wil zeggen dat transacties worden gebaseerd op het vrije spel van vraag en aanbod. Dat geldt voor de financiële markt en de arbeidsmarkt.

Op deze markt wordt voortdurend informatie opgezogen om prijsvorming te bepalen voor een transactie. Ondernemers zijn naarstig op zoek naar personeel, bij voorkeur gekwalificeerd personeel.

Indien niet voorhanden, dan zullen ondernemers personeel zelf opleiden. Er is een 'war on talent' gaande. Landen met de meest excellente, meest gemotiveerde, meest ­getalenteerde werknemers behoren tot de winnaars. Gesjoemel met de tucht van de markt is niet mogelijk. De mindset moet tweeledig om.

Ik roep ondernemers op: u doet uzelf tekort. Het gaat om de kwaliteiten van het individu. Kijk naar de persoon, niet naar de groep.

De Nederlandse arbeidsmarkt is niet fundamenteel discriminatoir

Socioloog Ruud Koopmans onderzoekt de ontwikkeling van moslims in acht
Ik roep werknemers op: maak Nederland uw thuishaven, we hebben u hard nodig, we willen u er graag bij hebben. Zet door! Toon kwaliteit, talent, positiviteit, betrokkenheid en oprechte ambitie. No pain, no gain.

Europese landen. Hij stelt vast dat slechts een derde van de moslims goed geïntegreerd is in de westerse maatschappij.

De jongste generaties integreren minder goed en wenden zich af van de westerse maatschappij. Ze klampen zich vast aan de identiteit van het land van herkomst van hun ouders en voor­ouders. Driekwart vindt de Koran ­belangrijker dan de grondwet. De jongste generaties zijn veelal hier ­geboren, maar ontplooien zich niet.

Pleur op
President Erdogan en koning Mohammed VI van Marokko eisen dat Turkse en Marokkaanse Nederlanders vooral Turken en Marokkanen blijven. Het Nederlands Centrum voor Buitenlanders en onze regering deden hetzelfde. Is het dan gek dat Turken met Turkse vlaggen zwaaien?

Onze regering heeft het zelf in de hand gewerkt. Hoe hypocriet is dan de uitroep 'pleur op' van Mark Rutte? Hij heeft in Nederland geboren allochtonen zelf in de slachtofferrol ­geduwd. Inderdaad: pleur zelf op!

De jongste generaties zijn veelal hier ­geboren, maar ontplooien zich niet

Afzondering en sterk vasthouden aan de eigen cultuur is niet het beste advies om een kansrijke positie in de Nederlandse maatschappij te bemachtigen. Er is helaas geluisterd naar de oproep om niet te integreren in de Nederlandse cultuur.

Maar gelukkig hebben velen zich aan deze oproep onttrokken. Ze hebben een prachtige loopbaan opgebouwd. Hulde! Leven in de eigen bubbel met ­eigen normen en waarden helpt je niet om een welvarend burger te worden. Werkgevers staan dan niet te dringen je in dienst te nemen.

Allochtonen voelen zich daardoor buitengesloten en helaas is dat dan ook zo. Het leidt tot nog verder terugtrekken binnen de eigen cultuur.

Dit domino-effect met wisselwerking is duidelijk waarneembaar. Het eindresultaat is 233 sublanden in één land. De opdracht is dit te doorbreken. It takes two to tango!

Frits Bosch, macro-econoom en ­directeur van DutchInvestor

Hoe hypocriet is dan de uitroep 'pleur op' van Mark Rutte?