RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Noord-Korea baalt van houding VS, wil geen eenzijdige ontmanteling kernwapens

Kim Yong-chol, de vertrouweling van Kim Jong-un, met Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Beeld © AFP

Gesprekken tussen Noord-Korea en de VS zijn niet goed verlopen. Dat vindt althans Noord-Korea, die de houding van de VS 'betreurenswaardig' noemt. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken was wél tevreden.

Noord-Korea heeft hard uitgehaald naar de Amerikanen 'die Noord-Korea proberen te dwingen eenzijdig te denucleariseren'. In een verklaring laat het communistische land weten alleen kernwapens op te willen geven als de VS dat ook doet. 

'Wel vooruitgang geboekt'

De reactie van de Noord-Koreanen staat in contrast met die van Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken. Hij zei na afloop van de gesprekken dat hij tevreden was, omdat vooruitgang was geboekt 'op bijna alle belangrijke kwesties'. 

Pompeo zei na anderhalve dag van besprekingen in Pyongyang dat beide partijen verder praten over de repatriëring van stoffelijke overschotten van Amerikanen die in de Koreaanse Oorlog (1950-1953) omkwamen. Ook besprak hij de 'mogelijkheden' voor de ontmanteling van een installatie om raketmotoren te testen.

Gecompliceerde kwesties

"Ik denk wij vooruitgang op elk onderdeel van onze besprekingen hebben geboekt," zei hij tegen verslaggevers. "Dit zijn gecompliceerde kwesties. Op sommige punten hebben we heel wat vooruitgang geboekt op andere punten is er nog meer werk te doen."

Voordat hij Noord-Korea verliet om naar Tokio af te reizen, schudde Pompeo de hand van zijn gesprekspartner, Kim Yong-chol. Deze Noord-Koreaanse partijfunctionaris speelde op 12 juni in Singapore een sleutelrol op de top tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

Een kleine maand geleden was Trump optimistisch:

Echte verandering is mogelijk, zei Trump na de top met Kim Jong-un, bijna een maand geleden

Trump stelt betere betrekkingen en het opheffen van sancties tegen Noord-Korea in het vooruitzicht als dat land zijn nucleaire programma opdoekt en geen kernwapens meer ontwikkelt. De Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un lijkt geïnteresseerd, onder druk van de enorme economische problemen van zijn geïsoleerde land.

Meer op rtlnieuws.nl: