Premier Netanyahu in zijn videoboodschap
NOS Nieuws

Netanyahu ontketent debat over etnische zuivering

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

  • Monique van Hoogstraten

    Correspondent Israël

"Etnische zuivering." Zo noemt premier Netanyahu het als Joden niet in Judea en Samaria mogen wonen (zoals hij de nederzettingen noemt op de bezette Westelijke Jordaanoever). Hij zei dat in zijn nieuwste propagandavideo op Facebook en dat kwam hem op een storm van protest te staan. En die storm is op deze eerste werkdag van de week, nu alle kranten in Israël weer verschijnen, nog niet uitgeraasd.

Netanyahu zei in de video dat de Palestijnse Autoriteit een staat zonder Joden wil. "Dat heet etnische zuivering. En dat is stuitend."

De Amerikanen waren er als eerste bij om de uitspraak te veroordelen. "Mensen die tegen nederzettingen zijn neerzetten als mensen die voor etnische zuivering zijn, daar zijn wij het zeer mee oneens. Dat mag duidelijk zijn", klonk het vanuit de VS.

Vandaag volgt een reeks commentaren in Israël zelf. In de linkse krant Haaretz knippert commentator Chemi Shalev nog even met zijn ogen. "Het is zo'n uitspraak waarvan je niet kan geloven dat die echt is gedaan, totdat je ziet dat het echt is gezegd."

Etnische zuivering is een misdaad tegen de menselijkheid, vervolgt Shalev. "Netanyahu denkt kennelijk niet alleen dat Abbas een potentiële etnische zuiveraar is (...) maar ook dat de Amerikaanse presidenten sinds Jimmy Carter aanzettentot een verschrikkelijke misdaad (...), en dat oud-premier Ariel Sharon, die de nederzettingen in Gaza ontruimde, in dezelfde club ploerten hoort als Stalin etc."

Nieuwe mediastrategie

Steunbetuigingen krijgt Netanyahu in zijn lijfkrant Israel Hayom. "Wie als voorwaarde voor vrede stelt dat de Joden uit Judea en Samaria moeten verdwijnen, is van plan om uiteindelijk alle Joden uit Israël te verdrijven", schrijft commentator Haim Shine.

De spraakmakende video is onderdeel van een nieuwe mediastrategie van de premier, aangestuurd door zijn nieuwe media-adviseur en woordvoerder David Keyes. Die verwierf enige bekendheid met boude, flitsende filmpjes (GeenStijl-stijl) waarin hij de Iraanse autoriteiten aan de tand voelt over mensenrechtenschendingen.

Netanyahu bracht onlangs een al even omstreden video uit, waarin hij Palestijnen voorhield dat hij meer om hen geeft dan hun eigen leiders. "Ik ga iets zeggen dat sommigen van u niet zullen geloven. Maar ik ga het toch zeggen, want het is de waarheid. (...) Ik spreek vandaag mijn diepste compassie uit met onschuldige Palestijnen.

De video werd door de Palestijnen met hoon ontvangen en ze maakten er een eigen, sarcastische variant van. In de video, geproduceerd door de afdeling Cultuur en Voorlichting van de PLO, zijn de woorden van Netanyahu gelardeerd met beelden van oorlog en mensenrechtenschendingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl