Politiek

Forum voor Democratie 020 wil opheldering van Femke Halsema over radicaliseringsbeleid

06-07-2018 23:14

Ze is vanaf donderdag volgende week pas burgemeester maar de fractie van Forum voor Democratie (FvD) in Amsterdam legt Femke Halsema (GroenLinks) nu al het vuur aan de schenen. Aanleiding is het bericht van de NOS vrijdag dat een Amsterdamse jongen van 15 jaar is gearresteerd omdat hij via sociale media zou hebben aangezet tot het plegen van terreur. Daarnaast is een 27-jarige man uit Amsterdam opgepakt op grond van dezelfde verdenking. De twee zitten sinds dinsdag vast en het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend dat ze langer in bewaring blijven. De jongen van 15 jaar heeft al ruim een jaar de bijzondere aandacht van de politie. Begin vorig jaar tipte de AIVD de politie over de jongen. FvD wil een debat met Halsema over de kwestie.

Eind vorig jaar bleek dat de inmiddels overleden Amsterdamse burgervader Eberhard van der Laan (PvdA) op eigen houtje een deradicaliseringsproject runde. Dat leidde tot veel gedoe en zelfs ontslag van medewerkers.

Fractievoorzitter Annabel Nanninga vindt de berichten zorgwekkend en wil Halsema aan de tand voelen.  “Het radicaliseringsbeleid ondergaat op het moment een grote reorganisatie en ons bereiken tegelijkertijd alarmerende signalen over radicaliserende jongeren in het jeugdwerk in de stad. De signalen lijken niet te worden opgepakt.”