Wereldprimeur: eerste sla uit een voedselprinter
Het is wetenschappers van de Leuvense universiteit gelukt om sla te printen. De levende slaplanten zijn in de vorm van gummibeertjes uit de foodprinter gekomen.
,,Levende plantencellen geven voedsel een sappig en knapperig mondgevoel’’, zegt onderzoeker Valérie Vancauwenberghe die de techniek ontwikkelt, op de site van Vilt, het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw. ,,Daarom wilden we ze printbaar maken.’’ Het is volgens de makers een wereldprimeur in 3D-foodprinting.
Niemand heeft de beertjes nog geproefd. Niet omdat ze giftig zijn, maar ze zijn gewoonweg nog niet goedgekeurd voor consumptie. Voor de wetenschap maakt het weinig verschil, vindt Vancauwenberghe. ,,Het punt is dat we een protocol hebben ontwikkeld om plantweefsel te printen. Het gaat om de technologie, de beschrijving van de materialen, de optimale recepten en condities.’’ Zij heeft de bioprinter zelf gebouwd, de inkt ontwikkeld en geëxperimenteerd met printmodellen.
De inkt bevat pectine en levende cellen die ik heb geïsoleerd uit sla. Daarmee heb ik beertjes geprint.
Langer houdbaar
Virtueel fruit is de specialiteit van de onderzoeksgroep aan de universiteit. Er is al een digitale bibliotheek van wiskundige modellen van appels, peren en tomaten. Die worden gebruikt om te achterhalen hoe groente en fruit langer houdbaar gemaakt kunnen worden.
Het printen van sla is een logische stap, vindt de Vlaamse. Het resultaat is volgens haar ‘natuurlijk en artificieel tegelijkertijd’. ,,De inkt bevat pectine en levende cellen die ik heb geïsoleerd uit sla. Daarmee heb ik beertjes geprint. Maar ook honingraatstructuren en blokjes zijn mogelijk, telkens met een verschillende textuur. Luchtig of minder luchtig.’’
Echte sla bevat 100 miljoen levende cellen per milliliter. Geprinte sla bevat één miljoen levende cellen per milliliter. Onderzoeker Valérie Vancauwenberghe: ,,De hoeveelheid aanwezige cellen is nog niet groot genoeg, maar ze overleven de printkop. In de toekomst moet het mogelijk zijn ze te laten groeien nadat ze geprint zijn.’’
De vinding kan mensen helpen die moeite hebben met slikken. Het printen biedt de mogelijkheid de structuur en de textuur van voeding in de hand te houden. ,,De presentatie is daarnaast aantrekkelijker dan bij gepureerd voedsel.’’ In de toekomst is het volgen Vancauwenberghe mogelijk voeding te printen die is toegesneden op persoonlijke wensen en noden.
In eigen land wordt ook volop geëxperimenteerd met voedsel uit de printer. Pasta, een gehaktbal of een koekje uit eigen printer is dichterbij we denken, zei Nina Hoff, directeur van ByFlow, onlangs tegen deze site. ,,Over een jaar of tien staat in elke keuken een 3D-printer naast het espressoapparaat.’’ Het bedrijf van de jonge ondernemer maakt 3D-printers die ook door topkoks worden gebruikt.
Het 3D-printen van voedsel heeft volgens Hoff grote maatschappelijke voordelen. Neem ondervoeding bij bejaarden. ,,Ouderen met kauw- en slikproblemen krijgen meestal gepureerd voedsel. Met een 3D-printer kan je het gepureerde eten de vorm van het oorspronkelijke product teruggeven. Zo ziet een wortel er weer uit als een wortel, met het voordeel dat de substantie zacht en makkelijk te kauwen blijft. Een ander groot maatschappelijk voordeel is dat je geen voedselresten overhoudt, omdat je in principe alles kunt gebruiken. Het is dus een hele duurzame manier van voedsel bereiden.’’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM7 vragen
Eieren kun je niet onbeperkt eten: zoveel mag je er maximaal per week
-
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
De bekende Britse tv-kok Nigella Lawson heeft de eigenaar van een ouderwets Amsterdams snoepwinkeltje bijzondere feestdagen bezorgd. Lawson promootte het zaakje onlangs al in haar kerstspecial op tv en deze week ook nog bij haar bijna 3 miljoen Instagramvolgers. De eigenaar heeft veel ervaring, maar stond toch te kijken van Lawsons bestelling. De vraag is wel: brak ze de huisregels? -
PREMIUM
Is de airfryer echt veel gezonder dan frituur? Dit zeggen de experts
Bereid je je snacks in een airfryer of toch liever in een friteuse? En is die airfryer nou echt gezonder? Experts zetten de verschillen op een rij. ,,Bereid je een snack in de airfryer, dan is de smaak wél anders.” -
Koken & eten
Deze voeding lijkt gezond, maar zit bomvol suiker
Een bakje ontbijtgranen, een beker wienermelange die je met poeder maakt, een boterham met krokante pindakaas en een glas drinkyoghurt. Redelijk gezonde keuzes, op het oog. -
24
Belgen met handen in het haar: menukaart zonder garnalenkroket? Onbestaanbaar!
De hoge garnalenprijs drijft vooral Belgen tot wanhoop. In Nederland eten we graag een garnalencocktail of een broodje verse garnaal, maar onze zuiderburen zijn helemaal dol op de gepelde delicatesse. Vooral als ze zijn verwerkt in een kroket. Hun culinaire snack wordt door schaarste onbetaalbaar en de garnalenkroket dreigt zelfs van de menukaart te worden geschrapt. ,,Een kiloprijs van 80 euro, niet normaal meer.’’
-
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
-
-
-
Consumentenbond
67 koffiecupmachines getest en dit zijn de beste: ‘De cappuccino mag er zijn’
Gemak dient de koffiedrinker: met een koffiecupmachine is het heerlijke zwarte goud slechts één druk op de knop van je verwijderd. Maar welk model biedt het meeste comfort voor de beste prijs? De Consumentenbond geeft antwoord. -
PREMIUM
Omega 3 kan hart- en vaatziekten voorkomen, maar je lichaam maakt het zelf niet aan: in deze voeding zit het
Omega 3-vetzuren helpen hart- en vaatziekten voorkomen en bevorderen een goed functionerend immuunsysteem. Alleen: ons lichaam maakt ze zelf niet aan. Hoe kunnen we ze dan toch binnen krijgen? Professor Imogen Foubert en diëtiste Nadine Vanvuchelen leggen uit hoe je je omega 3-niveau kunt opkrikken.
-
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
Dordrecht -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
-
Zomerfruit en chocola zouden zonder bijen niet bestaan: zo help je deze insecten een handje