NOS Nieuws

Ethiopië ontslaat gevangenisleiding wegens mensenrechtenschendingen

In Ethiopië zijn gisteravond laat verschillende hooggeplaatste gevangenismedewerkers ontslagen. Zij zouden zich niet hebben gehouden aan de grondwet van het land en de mensenrechten hebben geschonden. Openbaar aanklager Berhanu Tsegaye maakte de ontslagen bekend op nationale televisie.

Het ontslag valt samen met de publicatie van een rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) over een van de gevangenissen in Ethiopië. Het rapport beschrijft mishandeling, marteling, verkrachting en gebrek aan voedsel en zorg. Veel van de gevangenen zijn lid van de gewapende oppositiegroep Ogaden National Liberation Group, maar zitten volgens HRW vaak vast zonder proces.

Een Ethiopische ex-gevangene toont een litteken dat zij overhield aan gevangenschap

Frisse wind

Dat Ethiopië meer aandacht heeft voor mensenrechten heeft alles te maken met de nieuwe premier Abiy Ahmed. Onder zijn gezag lijkt een frisse wind te waaien in het land. In korte tijd heeft hij tienduizenden dissidenten vrijgelaten. Hij vergeleek het gewelddadige regeringsoptreden tegen politieke gevangenen eerder met terrorisme.

Abiy heeft ook aangekondigd het vredesverdrag met Eritrea uit 2000 na te gaan leven. Tevens heeft hij de banden aangehaald met Egypte, waarmee het land op slechte voet stond vanwege de bouw van een dam in de Blauwe Nijl, dat effect heeft op de watervoorziening van Egypte.

Human Rights Watch hoopt dat premier Abiy ook op politiek niveau de problemen in zijn land gaat aanpakken. Wat betreft de gevangenissen heeft openbaar aanklager aangekondigd de leiding voor de rechter te dagen, maar dat lijkt HRW niet ver genoeg te gaan.

De mensenrechtenorganisatie wil dat de premier ook het regionale regeringshoofd Abdi Illey verantwoordelijk houdt voor de misstanden. Abdi heeft namelijk de leiding over de paramilitaire troepen, die volgens HRW betrokken waren bij het geweld tegen de politieke gevangenen.

De premier van Ethiopië Abiy (L) ontmoet de minister van Buitenlandse Zaken van buurland en rivaal Eritrea

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl