Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Democratie wankelt in Polen, rechters massaal ontslagen

  •  
04-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
POLAND-POLITICS-EU-DEMONSTRATION-JUDICIARY

© 2018-07-04 07:11:29 Hundreds of people demonstrate to support the Polish Supreme Court Justice president in front of the Supreme Court building, on July 4, 2018 in Warsaw. Poland's chief jus

Polen heeft een nieuwe stap gezet in de ontmanteling van de rechtsstaat. Nadat de regerende, uiterst conservatieve PiS-partij eerder al rechters als communisten en obstructionisten weg probeerde te zetten, namen ze het bestuur van het Grondwettelijk Tribunaal over, dat verantwoordelijk is voor de grondwettelijke toetsing van wetten. Vervolgens grepen ze de macht bij het instituut dat nieuwe rechters benoemt en vandaag staan in een klap 27 opperrechters op straat nadat de pensioenleeftijd per direct verlaagd werd van 70 naar 65. Een ondemocratische machtsgreep ten koste van de rechterlijke macht, afgekeken van Hongarije waar de extreemrechtse premier Viktor Orbán dezelfde methode met succes toepaste.
Felle demonstraties mochten niet baten. Naast een groot deel van de bevolking maken ook Europese partners zich grote zorgen. Bij Nieuwsuur spreekt Frans Timmermans zijn bezorgdheid uit namens de Europese Commissie:
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.