Humanitair drama na mislukken vredesonderhandelingen in Zuid-Syrië

© AFP

In Syrië zijn sinds de start van het offensief van regeringstroepen tegen de rebellen in het zuiden van het land al minstens 270.000 mensen op de vlucht geslagen. Middenin dat vluchtelingendrama riskeert het geweld er te escaleren na mislukte vredesonderhandelingen. Er vielen al 210 burgerdoden.

pvm

De gevechten in de zuidelijke provincie Daraa, aan de grens met Jordanië, waren tijdelijk stopgezet zolang de vredesonderhandelingen tussen de rebellen en het Syrische regime liepen. Die gesprekken zijn voorlopig echter mislukt, verklaarde rebellenwoordvoerder Ibrahim Jhabbawi woensdag aan het Duitse persbureau dpa. Een nieuwe datum voor onderhandelingen werd niet afgesproken.

Het gebied rond de stad Daraa is een van de laatste gebieden die nog in handen is van rebellen. Regeringstroepen lanceerden ongeveer twee weken geleden een offensief, ook al was er voor het gebied een zogenaamde ‘de-escalatiezone’ overeengekomen.

Rusland, bondgenoot van Syrië, ondersteunt dat offensief vanuit de lucht. Ondanks waarschuwingen over een nieuwe golf van vluchtelingen staakt Rusland de aanvallen niet, zo zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, woensdag.

‘Enorme tragedie’

De mislukte vredesonderhandelingen monden zo uit in een humanitair drama. Volgens de Verenigde Naties zijn de afgelopen twee weken 270.000 mensen op de vlucht geslagen, waarvan er 160.000 naar de Golanhoogten en de grens met Israël trokken.

‘De levensomstandigheden zijn er heel erg slecht. Volledige dorpen zijn neergestreken in een erg klein gebied’, zegt een dokter die vlakbij de Golanhoogten werkt tegen het Britse dagblad The Guardian. ‘Er ontvouwt zich een enorme tragedie.’ Volgens bronnen van de krant vielen er sinds de start van het offensief al 210 burgerdoden, en werden acht ziekenhuizen gebombardeerd.

Grens gesloten

Jordanië, dat al ongeveer 1,2 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt, sloot de noordelijke grens aan Daraa in 2016 en liet sinds het offensief begon al duidelijk verstaan dat de grens ook dicht blijft. Amnesty International drong er de afgelopen dagen bij Jordanië op aan de grens terug te openen. ‘Burgers zitten er als ratten in een val. Vluchtelingen wonen in tenten en hebben onvoldoende eten, drinken en medische hulp. Jordanië is hun enige toegangspoort voor veiligheid’, klinkt het bij Amnesty International.

Daraa wordt beschouwd als de bakermat van de opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad, omdat het er in het voorjaar van 2011 tot de eerste protesten kwam.