RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Asielzoekers in Duitse doorreiscentra worden hooguit 48 uur vastgezet

Beeld © EPA

In de zogenoemde doorreiscentra die bondskanselier Angela Merkel aan de grens met Oostenrijk wil inrichten, worden asielzoekers maximaal 48 uur vastgezet.

Dat zei Merkel in een interview met de zender ARD. Begin deze week bereikten haar partij, de CDU en zusterpartij CSU een akkoord over de gesloten doorreiscentra op Duits grondgebied. Volgens die overeenkomst worden daar mensen vastgehouden die geen kans op asiel maken, zoals vluchtelingen die al in een ander EU-land staan geregistreerd.

Wel land verantwoordelijk

Merkel legde uit dat wordt geprobeerd binnen 48 uur een besluit te nemen over het lot van de mensen in de centra. Als binnen die tijd duidelijk is welk land verantwoordelijk is voor de asielaanvraag, willen de CDU en CSU de migrant naar dat land sturen.

Volgens de zogeheten Dublin-verordening moet een asielzoeker asiel aanvragen in het land waar hij of zij de Europese Unie binnenkomt.

ZIE OOK: Duitse minister blijft aan, partijen eens over migratiebeleid

"Als het niet lukt om binnen twee dagen een besluit te nemen, moeten de vluchtelingen naar een gewoon opvangcentrum worden overgeplaatst met eigen plekken voor vrouwen en kinderen'', zei Merkel.

Deze migranten zitten vast in Italië door gesloten grenzen:

"Ze sturen ons steeds terug", zegt een vluchteling die verder wil reizen in Italië.

Meer op rtlnieuws.nl:
EU-leiders ruziën over migratieprobleem: zijn 'platforms' in Afrika de oplossing?