RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Overgewicht is groot probleem: dit is waarom we te dik worden

Op elke straathoek kun je een patatje scoren. Beeld © ANP

Je kent het wel: een filmpje in de bioscoop pakken met een zak M&M's of chips op schoot. Velen vinden het heerlijk, maar het is ook een van de grote oorzaken voor overgewicht. "Frustrerend dat je zo makkelijk aan snoep kunt komen."

Kobus Dijkhorst, directeur van de Nederlandse Obesitas Kliniek, vindt dat mensen veel minder makkelijk in verleiding moeten komen om snoep te kopen op publieke plekken als een bioscoop.

M&M's

Vandaag maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM bekend dat het aantal volwassen Nederlanders dat lijdt aan overgewicht is opgelopen tot 14 procent. 100.000 Nederlanders lijden aan ernstige obesitas. Vooral dat het aantal 65-plussers met overgewicht toeneemt, verrast hem. "Hoe ouder je bent, hoe moeilijker het is om iets aan je overgewicht te doen."

Volgens Dijkhorst heeft de commercie een te grote vinger in de pap. Over ongezond eten wordt te weinig gecommuniceerd. "Eén M&M met pinda bevat al tien calorieën. Eet je er tien dan moet je meer dan een kilometer lopen om het te verteren. Maar bijna niemand weet dat."

Uiterste redmiddel

De toename van het aantal zwaarlijvigen heeft niet één specifieke oorzaak, weet obesitaschirurg Simon Nienhuijs van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. "Het komt door een gebrek aan beweging, goede voeding en genetische aanleg. Dat is steeds minder goed in verhouding."

Is een maagband bij kinderen wel of geen goed idee?

Lieke heeft er genoeg van om dik te zijn.

Consumenten weten niet wat gezond is en kopen producten waaraan suiker is toegevoegd. Bewegen hoeven we nauwelijks omdat vrijwel alles bereikbaar is met de auto. "Daar komt bij dat veel mensen stress hebben en te weinig slapen", zegt Nienhuijs. "Wil je iets aan je overgewicht doen, dan moet je dat allemaal tegelijk aanpakken. Een operatie is pas een uiterste redmiddel en is alleen succesvol met uitgebreide begeleiding in verandering van levensstijl."

Zwaktebod

Obesitas erkennen als een ziekte is volgens de arts de eerste stap om er iets aan te doen. "Er heerst nog steeds een taboe op. Het is moeilijk om te zeggen: 'Ik ben te dik, ik wil er iets aan doen en vraag daar hulp bij.' Naar een obesitaskliniek stappen, wordt door velen nog gezien als een zwaktebod."

Toch is er ook een lichtpuntje, meent Kobus Dijkhorst van de Obesitas Kliniek. In vergelijking met andere landen in Europa doet Nederland het helemaal niet slecht. "In Duitsland heeft 23 procent van de inwoners overgewicht, veel meer dan in Nederland. De vele projecten voor gezondere sport- en schoolkantines hebben dus nut."

Verbod

Toch moet er nog meer worden gedaan, vindt Dijkhorst. Een stop op verkoop van energiedrankjes aan kinderen onder de veertien jaar bijvoorbeeld, zoals de Aldi en Lidl deze week aankondigden. "Of een verbod op verkoop van grote zakken snoep in de bioscoop. De film zal niet minder worden bezocht en het wordt tegelijkertijd minder makkelijk gemaakt om ongezond te leven."

Meer op rtlnieuws.nl: