RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Politie zoekt dodelijk gif dat is gestolen uit museum Boerhaave

Het Museum Boerhaave in Leiden. Beeld © ANP Foto

In een kluis van het Leidse Museum Boerhaave die vannacht is gestolen, zit een potje met dodelijk gif. De politie waarschuwt mensen dan ook het gif niet aan te raken en contact met hen op te nemen als ze het vinden.

Het gif heet curare en heeft de vorm van een klein zwart blokje, iets kleiner dan een suikerklontje. Het zit in een glazen potje met rode deksel. Op het potje zit een verouderd etiket met de tekst 'curare'. De kluis waar het middel in zat werd in de nacht van dinsdag op woensdag ontvreemd uit het depotgebouw van het Leidse museum aan de Raamsteeg.

Niks van waarde

Curare is een (pijl)gif dat onder andere door inheemse stammen in Zuid-Amerika wordt gebruikt voor de jacht. In Nederland wordt het als spierverslapper gebruikt bij euthanasie.

Buiten het gif zat er niks gevaarlijks of van waarde in de kluis, zegt directeur van Museum Boerhaave Amito Haarhuis. "Ik denk dat de inbrekers het op het kluisje hadden gemunt en geen idee hadden wat erin zat. Daarom trekken we nu aan de bel, om het veiligheidsrisico te minimaliseren." 

Meer op rtlnieuws.nl: