RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Droog in Nederland? In IJsland regent het al maanden

Mei en juni waren heel erg nat in het zuiden van IJsland.

Wat we in Nederland te weinig hebben, hebben ze in IJsland te veel: regen. Althans, in het zuiden van het land, waar het sinds halverwege april niet is gestopt met regenen. "Die hoeveelheid neerslag is hier zelfs ongewoon", zegt Bob van Duin (39), die er woont met zijn gezin.

"In de maand juni viel er 365 millimeter regen", zegt Bob. "Dat is 5 tot 6 keer meer dan normaal. Erg ongewoon." In Reykjavik is het in mei en juni niet zo nat geweest sinds 1914. Ter vergelijking, in Vlissingen viel in de hele maand juni 1 millimeter neerslag.

ZIE OOK: KNMI: 2018 hoort bij droogste jaren ooit

Groot-Brittannië en Scandinavië gaan op dit moment gebukt onder een hittegolf. Oorzaak voor de verschillen is het hogedrukgebied boven Europa. Dat drukt wolken en regen richting IJsland.

Kinderen hele dag thuis

Bob vertrok 13 jaar geleden voor de liefde naar IJsland. Inmiddels is hij al weer jaren getrouwd met de IJslandse Frioa en hebben ze twee kinderen, een jongen en een meisje.

Miniatuurvoorbeeld

"Voor de kinderen is het slechte weer vooral een probleem. We zijn hier wel wat gewend. In de zomer wil iedereen zo veel mogelijk naar buiten, vanwege de zware winters. Dan zitten mensen gedwongen binnen. Maar kinderen hebben nu 12 weken zomervakantie. Die tijd brengen ze nu ook binnen door."

Veranderlijk klimaat

Veel IJslanders vertrekken daarom dan ook naar het buitenland om vakantie te vieren. Bob en zijn gezin niet. Zij blijven deze zomer gewoon in IJsland, in de hoop dat het veranderlijke klimaat zijn naam eindelijk waarmaakt.

"Tegen mensen die over het weer klagen zeggen we hier altijd dat ze een half uurtje geduld moeten hebben, dan kan het weer totaal zijn omgeslagen", lacht Bob. Hoewel het deze keer geen half uurtje duurde, is er voor Bob en zijn gezin wel zicht op verbetering. "Volgens de experts wordt het halverwege juli beter."

De bieten van Erwin hangen slap door de droogte: 'Drama'

Juni was al warm en droog en de verwachting voor juli is voorlopig niet anders. De Texelse boer Erwin ziet het somber in voor zijn bieten als er niet snel regen valt.

Meer op rtlnieuws.nl: