RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

'Ontslagen leraren te hard gestraft voor examenfraude'

Het Rijswijks Lyceum. Beeld © ANP

De vier docenten van het Rijswijks Lyceum die werden ontslagen wegens examenfraude, zijn buitenproportioneel hard gestraft. Dat zeggen de ouders van enkele betrokken leerlingen in het Algemeen Dagblad. "Het is zo triest voor hen. Ik lig hier wakker van."

De leraren hebben na afloop van het herexamen in totaal zeven leerlingen van de school in Rijswijk (Zuid-Holland) de gelegenheid geboden het gemaakte examenwerk op onderdelen te verbeteren.

De docenten zijn vrijdag per direct uit hun functie gezet. Ze worden ontslagen en er zal aangifte worden gedaan door het bestuur van de school, de Stichting VO Haaglanden.

'We kunnen dit verschrikkelijke nieuws niet geloven'

"Dat nieuws kwam binnen als een mokerslag", zegt een moeder, die anoniem wil blijven, tegen het AD. "Zaterdag vierden we nog feest omdat ons kind geslaagd was. Twee dagen later kregen we dit verschrikkelijke nieuws te horen. We kunnen het niet geloven."

"Deze docenten deden echt álles om het beste uit hun leerlingen te halen", zegt de vrouw. Ze vreest dat de leraren nergens meer aan de bak komen omdat ze 'in een kwaad daglicht' zijn gesteld door de school.

'Ze deden het puur voor de leerlingen'

Volgens de ouders van de betrokken leerlingen verdienen de leraren een tweede kans. "Fouten maken is menselijk. Ze deden het bovendien niet om er zelf beter van te worden, maar puur voor de leerlingen. Dat ze dan op deze manier worden afgeserveerd, dat doet wat met mij. Ik lig hier wakker van. Ook ons kind heeft het er moeilijk mee."

De herexamens van de betrokken leerlingen (zes havisten en een vwo'er) zijn ongeldig verklaard. Ze kunnen in augustus hun herexamen opnieuw doen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Herexamens Rijswijks Lyceum ongeldig na fraude, vier leraren ontslagen