RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Veel meer boetes voor hufterig verkeersgedrag

Voetgangers krijgen op het zebrapad vaak niet de voorrang waar ze recht op hebben. Beeld © ANP

Het aantal boetes voor hufterig verkeersgedrag is de afgelopen drie jaar met bijna 70 procent toegenomen. Het gaat dan om overtredingen als het niet stoppen bij een zebrapad, rechts inhalen en parkeren op een invalidenplek.

Dagelijks krijgen zo'n honderd chauffeurs een boete voor dit gedrag, schrijft het AD, dat zich baseert op cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau.

Volgens verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen worden Nederlandse automobilisten 'steeds egoïstischer en individualistischer in het verkeer'.

De cijfers:

  • In 2015 werden 19.663 boetes voor hufterig verkeersgedrag uitgeschreven
  • In 2017 waren dat er 25.471
  • In de eerste vijf maanden van dit jaar waren het er al 13.662

Psycholoog Tertoolen denkt dat het asociale verkeersgedrag samenhangt met het gevoel dat we in de huidige maatschappij 'figuurlijk altijd gas moeten geven'. Zijn remedie: onthaasten. "Gun jezelf de tijd, dan is het niet erg om even af te remmen." 

We snappen niets van zwaailichten:

Vol op de remmen, de berm in of juist stug doorrijden: we reageren regelmatig verkeerd als er een ambulance, politie- of brandweerwagen met sirene op ons af komt. Dat moet anders, vindt het personeel van de hulpdiensten. Ze doen een oproep aan de overheid.

Meer op rtlnieuws.nl: