Nieuw advies: eet dit liever niet als je zwanger bent
Zwangere vrouwen kunnen beter helemaal geen tonijn, makreel, zwaardvis, paling, snoekbaars of haai eten. Ook niet als die vis uit blik komt. Ook is het beter om helemaal geen kaas van rauwe melk te eten: geen zachte maar ook geen harde.
Dat zijn de nieuwe adviezen die het Voedingscentrum geeft in zijn aangepaste advies. Een van de opvallende veranderingen is de vis uit blik. Eerder werd gedacht dat er minder kwik in tonijn uit blik zat dan in verse tonijn, stelt het Voedingscentrum. 'Maar het RIVM en het RIKILT hebben aangegeven dat hierin geen verschil zit', valt op de site te lezen. 'Daarnaast heeft de NVWA aangegeven dat ook in harde kazen van rauwe melk ziekteverwekkers kunnen voorkomen. Ons advies is daarom zowel harde als zachte kaas van rauwe melk te mijden. Verhit in een gerecht kan de kaas wel worden gegeten.'
Zalm en sardines
Roofvissen, zoals de eerder genoemde vissen, stonden al op het lijstje van beter-niet voedingsmiddelen. ,,Een paar weken geleden heeft de RIVM een nieuwe rapport uitgebracht met deze nieuwe inzichten'', aldus voedingsexpert Patricia Schutte van het Voedingscentrum. ,,Zalm en sardines kun je wel eten. Dat zijn vissoorten met gezonde vetten.''
De lijst van producten die je beter niet kunt eten tijdens de zwangerschap is lang: lever, rauw vlees, rauwe eieren, taugé, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren en paté: het is maar een greep uit het overzicht. ,,Mensen denken weleens dat je meer niet dan wel mag eten maar dat valt wel mee'', zegt Schutte. ,,Maar je wilt in die korte periode geen risico nemen.'' Dat geldt ook voor het verhitten van rauwe producten zoals kazen of ei. ,,Je hoeft niet meteen in paniek te raken als je het een keer hebt binnengekregen als je zwanger bent'', aldus Schutte. ,,Maar het is beter om de listeriabacterie geen kans te geven door de koelkast op 4 graden Celcius in te stellen en maaltijden goed te verwarmen.''
De volledige lijst met adviezen is te vinden op de site van het Voedingscentrum.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM51
Hoe gezond zijn melkvervangers zoals havermelk: ‘Bevatten geen cholesterol, maar ze verschillen veel’
-
PREMIUMvoor jou geproefd15
De magere kwark uit deze supermarkt wint onze test: 'Zo hoort kwark te smaken’
Kwark is een goede eiwitbron, bevat vitamines B en calcium en relatief weinig calorieën. Perfect voor wie dit nieuwe jaar wat kilootjes wil verliezen maar geen honger wil lijden. Drie experts proefden twaalf merken magere kwark uit de supermarkt en gaven hun oordeel. ,,Een mooie stevige structuur met een ietwat zure nasmaak.’’ -
PREMIUMGeldflaters
Tom wilde geen varken in soep: ‘Meisje haalde schouders op en zei dat we zelf besteld hadden’
Tom de Wit (35) nam een vriend mee naar een restaurant waar hij niet voor twee maar voor drie maaltijden moest betalen. Iedereen maakt weleens een fout waar kleine of soms grote financiële gevolgen aan kleven. In deze reeks vertellen mensen over hun geldflater. -
Kees kookt 127 uur achter elkaar en verbreekt daarmee wereldrecord
In Zeeland heeft Kees Visser het wereldrecord koken verbroken. Zo’n 127 uur stond de chef-kok, enkele pauzes daargelaten, te bakken en te braden. Daarmee verdiende hij maandagmiddag een notering in het Guinness Book of Records. -
PREMIUM
Er zijn drie belangrijke symptomen voor hartfalen: ‘Altijd sokrand in je benen hoort niet’
Elke dag overlijden er 22 mensen aan hartfalen. Wat hartfalen precies is, weet maar één op de vijf mensen. Daarom is het deze week De Nationale Hartfalen Week. Cardiologen Steven Chamuleau en Jozine ter Maaten geven antwoord op zeven vragen over hartfalen. ,,Als je als 50-jarige een trap op loopt en het benauwd hebt, dan is dat gek.’’
-
met foto's
Eigenaar Hollands snoepzaakje kijkt met verbazing naar bestelling tv-kok Nigella Lawson: ‘Ze is echt hardcore’
-
-
-
Koken & eten
Deze voeding lijkt gezond, maar zit bomvol suiker
Een bakje ontbijtgranen, een beker wienermelange die je met poeder maakt, een boterham met krokante pindakaas en een glas drinkyoghurt. Redelijk gezonde keuzes, op het oog. -
Het is geen wijn, het is geen water, het is... wijnwater
Een Israëlisch bedrijf heeft een nieuwe drank ontwikkeld met het restafval van wijnmakers. De drank bevat de geur en smaak van druiven en bevat geen alcohol. Wine Water werd deze week geïntroduceerd op de voedselbeurs Fancy Food Show in New York.
-
PREMIUM
Voor 2,38 euro bereidt chef-kok Herman den Blijker een topmaaltijd: ‘Is helemaal niet moeilijk’
Rotterdam -
PREMIUM
Slager Jakob (25) maakt vanaf nu weer dé paardenworst waar mensen voor omreden
De beroemdste paardenworst van Dordrecht en verre omstreken, die van Slagerij Verkerk, maakt een comeback bij Slagerij Gelderblom in winkelcentrum Sterrenburg. De weduwe van slager Aart Verkerk heeft het recept overgedaan aan Jakob Simons (25). ,,Zelfs de kinderen van mijn jongste zoon zweren erbij.’’Dordrecht -
-
PREMIUM
In dit restaurant koken tien sterrenchefs samen: ‘De absolute top uit het hele land’
Den Haag, Wassenaar