RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Inspectie: jeugdhulpverlening faalde bij zelfmoord Limburgse tiener

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Bij de hulpverlening van een tiener die in mei 2017 zelfmoord pleegde in een Limburgse instelling, is van alles misgegaan. Alle betrokken instanties zijn tekortgeschoten, stelt de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. "Het is schokkend".

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid hebben onderzoek gedaan naar de zelfmoord van de 16-jarige tiener. Dat gebeurde in mei 2017 in de instelling SJS Icarus, waar de tiener tijdelijk intern verbleef.

De inspecties concluderen dat het de tiener hulp had moeten krijgen, maar die lange tijd niet heeft gehad. Het oordeel van de inspecties is hard: alle betrokken instellingen en instanties zijn tekortgeschoten. 

Complexe problemen

De tiener had volgens het rapport last van 'complexe, meervoudige problematiek'. Hij had onder meer ADHD, autisme en last van verslavingen. "Het jeugdhulpveld heeft onvoldoende gezorgd voor passende hulp en behandeling", concludeert het rapport. De 16-jarige wachtte in de gesloten instelling van SJS Icarus op passende hulp. Hij zat al tien weken in de instelling.

Per instelling zijn nu verbeterpunten geformuleerd. Het gaat om SJS Icarus, BJZ Limburg, NIFP en RvdK. Binnen drie maanden moeten de instellingen verbetering laten zien. 

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113
Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week