Doorbraak in Duitse regeringscrisis: er komen transitcentra aan grens met Oostenrijk

Seehofer staat de pers te woord bij het verlaten van het CDU-hoofdkwartier© epa

Bondskanselier Angela Merkel en CSU-voorzitter Horst Seehofer hebben een akkoord bereikt over het Duitse migratiebeleid.

edm, hco, dgs

De Duitse christendemocratische unie CDU en CSU willen voor asielzoekers die al in een andere lidstaat van de Europese Unie geregistreerd zijn, transitcentra inrichten aan de Duits-Oostenrijkse grens. Vanuit die centra zullen die asielzoekers meteen teruggestuurd worden naar de EU-landen in kwestie. Dat hebben beide partijen na urenlang onderhandelen bekendgemaakt.

De partijen verklaren in een mededeling dat ze 'niet onvoorbereid te werk willen gaan, zonder met de betrokken landen administratieve overeenkomsten te sluiten of verdragen op te stellen'.

Het is nog niet duidelijk of de derde partij in de coalitie, de sociaaldemocratische SPD, akkoord gaat met de centra. 'We vinden het goed, want nu zijn we weer over inhoudelijke zaken bezig. Dat hebben we in de laatste weken erg gemist', zei SPD-voorzitster Andrea Nahles na een topoverleg tussen de coalitiepartners. Pas dinsdag beslist de SPD echter of ze de overeenkomst ook steunt.

De CSU/CDU-fractie wordt dinsdag op de hoogte gebracht van het akkoord, aldus een woordvoerder.

'Het loont om voor je overtuiging te vechten'

‘Na intense discussies tussen de CDU en CSU zijn we tot een akkoord gekomen hoe we illegale immigratie op de grens tussen Oostenrijk en Duitsland in de toekomst kunnen voorkomen’, zei Seehofer tegen reporters bij het verlaten van het CDU-hoofdkwartier in Berlijn. ‘Het loont om voor je overtuiging te vechten.’

Seehofer had zondagnacht gedreigd dat hij zijn beide functies als minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider zou neerleggen als Merkel niet bereid was om haar migratiebeleid te verscherpen. Merkel noemt het op haar beurt 'een zeer goed compromis'.

Dit zijn de drie belangrijkste punten van het akkoord:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het migratiedossier heeft in Duitsland geleid tot een gespannen verhouding tussen de christendemocratische CDU en de Beierse zusterpartij CSU. Seehofer wilde dat de grenzen van zijn land gesloten werden voor vluchtelingen en migranten die in een andere EU-lidstaat al geregistreerd zijn, maar toch doortrekken naar Duitsland. Merkel pleitte voor een Europese aanpak en kreeg tot aan de Europese top van deze week om een regeling uit te werken met de andere lidstaten van de Europese Unie.

Op vraag van zijn partijgenoten, Alexander Dobrindt en Markus Söder, had Seehofer voorgesteld om nog een keer te zoeken naar een compromis. De kopstukken van de zusterpartijen CDU en CSU zochten sinds 17.00 uur naar een oplossing. In de loop van de dag werd al duidelijk dat de hardliners bij de CSU niet bereid waren om de regering te laten crashen over het migratiethema.

Uit een peiling van RTL bleek dat twee derde van de Duitse kiezers Merkel steunen met haar Europese oplossing voor de spreiding van de migranten en de vluchtelingen. Uit die peiling bleek ook dat de voorstellen van Seehofer zelfs geen meerderheid van de CSU-kiezers konden bekoren.