Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Politie krijgt eenvoudiger toegang tot bankgegevens

  •  
02-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
144 keer bekeken
  •  
5800427441_30b590d884_z
Minister Hoekstra (CDA) van Financiën wil één centraal digitaal loket waar opsporingsinstanties kunnen zien wie er achter een bepaald rekeningnummer of een bepaalde transactie zit. De banken worden verplicht hun administratie hiervoor toegankelijk te maken. Privacy Barometer ziet grote privacyrisico’s en stuurde een brief aan de minister met negen aanbevelingen.
Op dit moment moeten opsporingsambtenaren per situatie een verzoek naar een bank sturen, die vervolgens het verzoek beoordeelt en eventueel de gevraagde gegevens terugstuurt. Met het nieuwe wetsvoorstel kunnen opsporingsinstanties geautomatiseerd met één druk op de knop de gegevens uit de verschillende bankadministraties opvragen.
Impact op privacy onderschat Volgens Hoekstra maakt het weinig uit of gegevens ‘veelal handmatig en op individuele basis’ worden opgevraagd of dat dit straks geautomatiseerd gebeurt. ‘Het wetsvoorstel heeft geen directe gevolgen voor burgers. Gegevens die nu handmatig opgevraagd kunnen worden, kunnen dat straks via het portaal.’ Reinoud Barth van Privacy Barometer:
‘Het wetsvoorstel is zo geschreven dat de minister zoveel mogelijk ruimte heeft om zelf te bepalen welke gegevens opgevraagd mogen worden. Daarbij wordt de Eerste en Tweede Kamer geen inspraak gegeven. Er wordt niets gezegd over onafhankelijk privacy-toezicht op het systeem, terwijl dit een vereiste is als een grote inbreuk op privacy van mensen kan worden voorzien. Het wetsvoorstel dient ook bepalingen over autorisatie en logging te bevatten. Daarnaast zouden jaarlijkse statistieken gerapporteerd moeten worden over het gebruik. Dit vormen belangrijke aspecten om (democratische) controle op het gebruik mogelijk te maken, zodat het systeem zijn doel niet voorbij schiet.’
 

Meer over:

privacy, banken, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.