Michigan Central Station
NOS Nieuws

Monumentaal treinstation Detroit krijgt nieuw leven, gestolen klok komt thuis

In de Amerikaanse industriestad Detroit is een antieke klok opgedoken die ooit in de hal hing van Michigan Central Station. Het vervallen monumentale gebouw werd onlangs aangekocht door Ford, dat er onder meer kantoren wil vestigen voor 2500 werknemers. Ook komen er luxe woningen.

De dief heeft de klok na het nieuws over de renovatie aan Ford teruggegeven. De autofabrikant wil het voormalige station zoveel mogelijk in oude luister herstellen en heeft nu ook een wensenlijstje gemaakt van spullen die in de loop van de jaren uit het oude station zijn gestolen.

Het renovatieplan en het wensenlijstje kregen veel aandacht in de Amerikaanse pers, en degene die de klok in bezit had nam contact op met het Henry Ford Museum.

De klok werd bij een pakhuis achtergelaten

In een anoniem tekstbericht werd verteld waar de klok kon worden gevonden: ergens bij een verlaten pakhuis. Er stond verder in dat Ford maar het beste een vrachtwagen kon sturen. De klok werd zorgvuldig ingepakt en meegenomen.

Uit onderzoek blijkt dat het inderdaad de antieke klok is die in de glorietijd van Michigan Central Station in de stationshal hing. Het gevaarte was al zeker 20 jaar zoek.

De teruggegeven klok

Op het wensenlijstje van Ford staan nog veel meer zaken die in de loop van de jaren zijn meegenomen: ornamenten, lichtpunten, borden die boven de kaartjesloketten hingen en spiegels van de liften.

"Iemand nam al die moeite om de klok terug te brengen en we willen iedereen die een stukje geschiedenis heeft vragen om ons te bellen", zei een woordvoerder van Ford. "We zullen geen vragen stellen. Zeg maar wanneer en waar we het kunnen ophalen."

Michigan Central Station werd in 1913 in gebruik genomen. De laatste trein vertrok er in 1988. Daarna raakte het gebouw in verval en viel het ten prooi aan plunderaars. Het lege iconische gebouw kwam daarmee symbool te staan voor de teloorgang van de industriestad.

Michigan Central Station in Detroit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl