(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alleen wiettelers, coffeeshops en social clubs hebben last van de Nederlandse Opiumwet. Ook industriële henneptelers in ons land ervaren de gevolgen, omdat zij bijvoorbeeld niet de toppen en bladeren van hun hennep mogen verwerken. Krankzinnig, want van deze vezelhennep kan je een hele hectare oproken en dan nóg word je voor geen meter stoned. Samen met de provincie Groningen willen boeren, HempFlax en Agrodun nu onder die Opiumwet uit.

Groningen de hennepprovincie van Nederland

Het episch centrum van de Nederlandse hennepteelt – en dan bedoelen we dus niet wiet maar zogeheten industriële vezelhennep – bevindt zich in de provincie Groningen. Daar telen boeren graag hennep, die door twee grote bedrijven wordt opgekocht en verwerkt tot allerlei (half)producten. Maar door de roemruchte Opiumwet (1976) mogen ze slechts de stengels en zaden gebruiken, de rest valt onder genoemde wet en wordt door onze overheid dus gezien als ‘drugs’.

Idioot natuurlijk, aangezien er nauwelijks tot geen THC in deze hennep voorkomt en je van de toppen en bladeren bijvoorbeeld supergezonde CBD-producten kunt maken. Die juridische spagaat levert ook echt krankzinnige situaties op, zoals vernietiging van toppen of de export van die toppen en bladeren naar buurland Duitsland, waar het verwerkt wordt tot o.a. CBD-olie en dan weer – legaal en al – terugkomt naar… Nederland!

De vele toepassingsmogelijkheden van industriële vezelhennep zoals die bijvoorbeeld in Oost-Groningen wordt geteeld… [illustratie: elenabsl/Shutterstock]

Provinciebestuur maakt zich hard voor hennepteelt

Het zal geen verbazing wekken dat HempFlax (het hennepbedrijf van Sensi Seeds-oprichter Ben Dronkers) en collega Agrodun dit beleid spuugzat zijn. Hennep is juist een milieuvriendelijk en uiterst nuttig gewas, waarvan duizenden producten kunnen worden gemaakt en dat bovendien voor werkgelegenheid zorgt in een regio waar dat hard nodig is. Vandaar dat beide bedrijven nu met steun van het provinciale bestuur in Den Haag aan de deur gaan rammelen om onder die Opiumwet uit te komen en het bizarre omzetverlies te beëindigen.

En het is nota bene een CDA’er die zich hard maakt voor een uitzonderingspositie voor de Groningse henneptelers: gedeputeerde Patrick Brouns. Tegen RTV Noord zegt hij: ‘Hier pas je de Opiumwet toe op iets waarop het niet van toepassing is. De wet is bedoeld voor de hennep die je rookt. Nou, je kunt zoveel roken van deze plant als je wilt, maar je hebt er niets aan. Dit is echt een industriële plant.’

Politiek moet Groningen helpen

Het is te hopen dat de politiek in Den Haag dit verzoek beoordeelt op de feiten en niet op het buikgevoel dat al zo lang ons cannabisbeleid bepaalt. In september komt de nieuwe oogst van de Groningse velden en het zou goed zijn als die oogst dan ook eens 100% gebruikt mag worden. In andere Europese landen wordt al volop commercieel hennep geteeld, bijvoorbeeld in Zwitserland, Hongarije, Oekraïne en Tsjechië. Het zou van stuitende domheid getuigen als wij Groningen de kans ontnemen om zich voluit in dit Europese speelveld te profileren.

Of zoals gedeputeerde Brouns het stelt: ‘Dit is niet alleen relevant voor deze bedrijven, maar ook voor de boeren die de hennep telen. We willen met z’n allen werkgelegenheid. Dat kan met deze teelt heel goed, maar de wet zit in de weg.’

(advertentie)