RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Defensie helpt bij bestrijden brand afvalberg Hengelo

Op het terrein staat een berg afval van 100 bij 100 meter en 20 meter hoog in brand. Beeld © ANP

Defensie helpt de brandweer in Twente bij het bestrijden van een grote brand in een afvalberg. Defensie stelt een blushelikopter beschikbaar die grote hoeveelheden bluswater in één keer kan scheppen uit het Twentekanaal.

Zonder de hulp van Defensie zou het blussen nog dagen kunnen duren, vreest de brandweer.

Veel plastic en hout

De brand woedt sinds zaterdagavond op het terrein van afvalverwerkingsbedrijf Twence aan de Boldershoekweg. Daar staat een berg afval van 100 bij 100 beter en 20 meter hoog in brand. Het gaat om bedrijfsafval waarin veel plastic en hout zit.

Bij de brand komt veel rook vrij. Die trekt richting Deventer. Omdat de rook opstijgt, veroorzaakt hij volgens de brandweer vooral stankoverlast. De stank is tot in de wijde omgeving te ruiken, maar niet schadelijk voor de gezondheid. Het is witte rook, wat duidt op volledige verbranding. Er zijn ook geen hoge concentraties van gevaarlijke stoffen gemeten.

Op verschillende plaatsen in het land, waaronder in Wassenaar, Alphen (Noord-Brabant) en Assendelft, woeden natuurbranden. Dat komt doordat het extreem droog is. Of ook de brand in Hengelo is ontstaan door de droogte, is niet bekend.

Ook boomkikker in gevaar door de droogte:

Het is prachtig weer, maar ook heel droog. Dat maakt dat het voor boomkikkers moeilijk overleven is. In Brabant doen ze er alles aan om de droogte tegen te gaan en de kikkers te houden.

Meer op rtlnieuws.nl:
Het is officieel: 2018 één van de droogste jaren ooit