NOS Nieuws

Amerikanen van oost tot west de straat op tegen immigratiebeleid

In de Verenigde Staten zijn tienduizenden mensen op de been om te protesteren tegen het immigratiebeleid van president Trump. Onder de naam Families Belong Together wordt er in tal van steden en dorpen geprotesteerd.

De grootste demonstraties zijn in Washington en New York, waar betogers over de Brooklyn Bridge liepen:

Amerikanen demonstreren in het hele land tegen immigratiebeleid

De demonstraties richten zich vooral op het scheiden van immigrantenkinderen en hun ouders aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Immigranten worden beschouwd als criminelen en na aankomst in de VS opgesloten. Kinderen werden van hun ouders gescheiden en elders vastgehouden.

President Trump maakte aan die praktijk onder grote nationale en internationale druk een einde met een presidentieel decreet. Migranten die illegaal de grens over zijn gestoken, moeten samen met hun kinderen worden vastgezet. Maar nog altijd worden zo'n 2000 kinderen los van hun ouders vastgehouden in detentiecentra.

De organisatoren van het protest zeggen op hun website dat het decreet niet de oplossing is. "Het doet niets aan de hereniging van families die al apart van elkaar zijn gezet", zo staat in een petitie. "Door het decreet worden families nu simpelweg met elkaar opgesloten." Ook vindt de organisatie dat de regering-Trump kinderen opzadelt met een "levenslang trauma".

Demonstraties voor het Witte Huis in Washington DC

De demonstraties zijn in de hele VS. Veel deelnemers van de demonstraties zijn, op verzoek van de organisatoren, in het wit gekleed. Ze willen daarmee vrede en eenheid uitstralen. De grootste mars wordt gehouden in Washington, waar tienduizenden mensen op de been zijn.

Ook in tal van andere plaatsen zijn protesten, zoals in New York. Daar riepen duizenden mensen "schaam jullie!" en zongen ze "stop met detentie", voor ze met hun mars over de Brooklyn Bridge begonnen.

'Barbaars'

In Dallas, de op een na grootste stad van Texas, werd voor het stadhuis gedemonstreerd. De organisatie daar noemde het beleid van de regering "barbaars" en "inhumaan".

Ook in plaatsen als Albuquerque, Boston, Denver en Indianapolis zijn of waren demonstraties aan de gang. En ook bij de grens met Mexico is er protest, bijvoorbeeld bij de grensovergang in het Texaanse McAllen.

  • Reuters
    Een demonstratie in Houston, Texas
  • Reuters
    Een demonstrant in Boston
  • AFP
    Protest bij het Witte Huis

Een federale rechter in Californië oordeelde woensdag nog dat de Amerikaanse grenswacht gescheiden migrantenfamilies snel moet herenigen. Kinderen jonger dan 5 jaar moeten binnen twee weken terug bij hun ouders zijn. Oudere kinderen en tieners binnen dertig dagen.

De kinderen werden de afgelopen weken gescheiden van hun ouders nadat ze illegaal de grens tussen de VS en Mexico waren overgestoken, als gevolg van het zerotolerancebeleid van Trump.

Of de grenswacht de deadline van de rechter kan halen is maar de vraag. Veel ouders weten niet waar hun kinderen zitten. En een speciaal telefoonnummer van de overheid is vaak onbereikbaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl