Koloniën van Weldadigheid nog niet op Werelderfgoedlijst

De Koloniën van Weldadigheid, inclusief Veenhuizen, moeten opnieuw een voorstel indienen voor een plek op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Dat is zojuist besloten op de jaarvergadering in Bahrein.

Het voorstel voor een nominatie kreeg wel bijval van diverse landen zoals Brazilië en Oeganda, ook vonden sommige landen dat alle zeven locaties genomineerd moeten worden, maar het huidige plan is in de ogen van de vergadering onvoldoende toegelicht.

Het invloedrijke adviesbureau van de UNESCO gaf in mei als een negatief advies. Het raadde aan alleen plaatsen te nomineren waar het historisch dorpsgezicht nog grotendeels intact was, zoals Frederiksoord.

De herkansing betekent niet dat de nominatie volgend jaar automatisch wordt goedgekeurd. Een van de bezwaren blijft dat in bijvoorbeeld Merkplas en Veenhuizen maar weinig nog is overgebleven uit de tijd van stichter Johannes van den Bosch. Op veel plekken zijn moderne woningen verrezen.

Voor Peter Bellens, gedeputeerde van de provincie Antwerpen en covoorzitter van Kempens Landschap, doet het uitstel door het Werelderfgoedcomité niets af aan de waarde van de Koloniën: 'De Koloniën van Weldadigheid vertellen een uniek verhaal, een geschiedenis die tot nu voor velen verborgen is. Ruim 1.000.000 Nederlanders en Belgen hebben voorouders in de Koloniën van Weldadigheid. Het proces van de nominatie heeft een enorme dynamiek losgemaakt. Gebouwen worden gerestaureerd, bezoekerscentra ingericht, boeken worden geschreven, nieuwe bedrijven haken aan op de Koloniën-geschiedenis. Het verhaal van deze paupers en landlopers is te ontdekken in de verschillende bezoekerscentra.'

Reacties